Leta 2010 v Švici. Foto: EPA
Leta 2010 v Švici. Foto: EPA

V Clissonu v Franciji, kjer vsako leto poteka heavy metal festival Hellfest, so ovekovečili pokojnega glasbenika Iana Fraserja Kilmisterja, bolj znanega pod vzdevkom Lemmy. V njegovo čast so namreč na prizorišču postavili velikanski kip, v katerem je tudi nekaj pepela pevca britanske zasedbe Motörhead. Ta je leta 2015 pri 70 letih umrl – takrat je tudi skupina razpadla.

Uradno slovesnost v spomin na nekdanjega sotrpina in odkritje njegovega kipa, ki ga je ustvarila Caroline Brisset, sta vodila nekdanji kitarist skupine Phil Campbell in bobnar Mikkey Dee. Na glavnem odru sta se metalski legendi poklonila, potem ko so Scorpions sklenili svoj festivalski nastop, poroča Metal Hammer.

"Nismo ga mogli spraviti z odra, ves čas je hotel biti na njem. Tudi ko je bil bolan in utrujen, je želel igrati," je povedal Mikkey Dee, ki je tudi bobnar pri skupini Scorpions. "Pomagali smo mu, kolikor smo lahko, imeli smo fantastična leta. Zdaj pa bo on fantastično umetniško delo za vedno," je še nadaljeval 58-letni bobnar in dodal, da bosta tako Lemmy kot tudi Motörhead za vedno del festivala in sveta rokenrola, v katerem je glasbenik živel vse svoje življenje.