Jon Bon Jovi se pri 56 letih še ne namerava umakniti z glasbenih odrov. Foto: EPA
Jon Bon Jovi se pri 56 letih še ne namerava umakniti z glasbenih odrov. Foto: EPA
Bon Jovi
Bon Jovi so svoji turneji dodali še 18 datumov v Evropi. Foto: Reuters

Glasbeni veterani so v okviru turneje, ki je sledila istoimenskemu albumu, prekrižarili že Severno in Južno Ameriko ter Azijo, novembra in decembra bodo razveseljevali svoje oboževalce na Japonskem in v Avstraliji. Pred kratkim so napovedali dodatnih 18 koncertov po evropskih državah. 31. maja leta 2019 bodo imeli koncert v Rusiji, nato pa se bodo ustavili še v baltskih državah ter v angleških, nemških, španskih, švicarskih in avstrijskih mestih. Za njihove slovenske poslušalce bosta verjetno najbolj zanimiva koncerta 5. julija v Münchnu, 17. na Dunaju in 19. v Celovcu. Turnejo bodo dva dni kasneje sklenili v Bukarešti.

Turneja za turnejo uspešnica
Pevec skupine Jon Bon Jovi sicer velja za pravi "bankomat". 56-letni glasbenik se je pred kratkim pojavil na seznamu najbogatejših zvezdnikov revije Forbes. Uvrstil se je na visoko 16. mesto, saj ima po lanskih podatkih kar 410 milijonov dolarjev premoženja. Celotna skupina pa se je na Forbesovem seznamu 100 zvezdnikov lani uvrstila na 80. mesto, saj so v enem letu s 34 koncerti zaslužili 35,5 milijonov dolarjev, evropski dodatek pa bo njihov mošnjiček še povečal. Med evropsko turnejo se bodo ustavili tudi na znamenitem prenovljenem stadionu Wembley v Londonu, ki sprejme skoraj 100.000 ljudi.

Skupina Bon Jovi se je lahko tudi v preteklosti pohvalila z izjemno donosnimi koncertnimi turnejami. Njihova turneja The Lost Highway v letih 2007-2008 jim je z 99 koncerti prinesla 211 milijonov dolarjev, The Circle leta 2010 s 85 koncerti 201 milijon dolarjev, turneja Because We Can pa s 102 koncertoma 260 milijonov. Čeprav gre za ogromne številke, se Bon Jovi po zaslužkih ne more primerjati s turnejama 30 Degree skupine U2 med letoma 2009 in 2011, ki je irskim rokerjem prinesla kar 736 milijonov, in turnejo Rolling Stonesov A Bigger Bang, s katero so zaslužili 558 milijonov dolarjev.

Skupina Bon Jovi je imela sicer v dolgoletni turneji kar nekaj pretresov. Leta 2013 jo je zapustil kitarist in pisec glasbe Richie Sambora, tako da sta v zasedbi poleg Jon Bon Jovija zdaj še prvotna člana David Bryan in Tico Torres, ob njih pa še Hugh McDonald, John Shanks, Everett Bradley in Phil X, ki je nadomestil Samboro.

Bon Jovi so do zdaj prodali več kot 130 milijonov albumov in v več kot 50 državah nastopili na 2.800 koncertih. Letos so se uvrstili tudi v dvorano slavnih rokenrola, med njihove največje uspešnice pa med drugim sodijo skladbe You Give Love A Bad Name, Wanted Dead Or Alive, Bad Medicine, Keep the Faith, Always, Bed of Roses in Livin’ On A Prayer.