Izrael na Evroviziji sodeluje od leta 1973, ko je postal prva država zunaj evropske celine, ki je sodelovala na tekmovanju. Foto: AP
Izrael na Evroviziji sodeluje od leta 1973, ko je postal prva država zunaj evropske celine, ki je sodelovala na tekmovanju. Foto: AP

Izrael ima zdaj čas do 11. marca, da prijavi pesem, ki se drži evrovizijskih pravil.

Kot poroča Euronews, trenutno izraelska udeležba na 68. pesmi Evrovizije visi v zraku, saj državi, ki v Gazi po napadu Hamasa 7. oktobra že skoraj pet mesecev izvaja brutalno vojaško operacijo, grozi diskvalifikacija. Prejšnji teden je EBU, ki je pod velikimi pritiski zaradi sporne udeležbe Izraela, namignil, da bi zaradi njene "preveč politične" pesmi lahko zavrnil izraelsko kandidatko, 20-letno pevko Eden Golan.

Dotična pesem, "October Rain" ("Oktobrski dež"), implicitno omenja Hamasov napad 7. oktobra in žrtve tega napada. “Ni več zraka/Ni več prostora zame” ... “Vsi so bili dobri otroci, prav vsak od njih," poje Golan.

Sorodna novica Organizatorji proti izključitvi Izraela: "Evrovizija je apolitična." A Rusija ne sme nastopiti.

V pesmi je omenjeno tudi "cvetje", pri čemer gre pogosto za vojaško šifro za vojne žrtve. "Plešemo v nevihti/Ničesar nimamo za skriti" ... "Pelji me domov/In pusti svet za seboj/In obljubim, da se to ne bo več zgodilo/Še vedno sem mokra od tega oktobrskega dežja/Oktobrski dež".

Izraelski minister za kulturo Miki Zohar je bil ogorčen nad očitki, da gre za politično besedilo. "Pesem je ganljiva, izraža občutja ljudi in države v teh dneh ter ni politična," je zapisal na družbenih omrežjih. "Pozivam EBU, naj se še naprej obnaša profesionalno in nevtralno in ne dopusti, da politika poseže v umetnost."

A, kot poroča izraelska spletna stran YNET, naj bi EBU zdaj zavrnil tudi drugo pesem, ki jo je kot zamenjavo predložil Izrael, "Dance Forever" ("Pleši za vedno"). Spletna stran, ki se sklicuje na vire z zunanjega ministrstva, poroča, da je bila zavrnjena tudi alternativna izbira.

Izrael grozi, da ne bo sodeloval na Evroviziji

"Dance Forever" se je v glasovanju posebne žirije izraelskega predizbora za Evrovizijo uvrstila na drugo mesto, za "October Rain", in je izraelska nadomestna pesem za Eden Golan.

Eden Golan je rusko-izraelska pevka, ki se je rodila v Izraelu ruskima staršema, nato pa del otroštva preživela v Moskvi. Foto: Reuters
Eden Golan je rusko-izraelska pevka, ki se je rodila v Izraelu ruskima staršema, nato pa del otroštva preživela v Moskvi. Foto: Reuters

Besedilo je v angleščini, razen nekaj vrstic v hebrejščini. YNET je besedilo objavil, a niso razložili razlogov za domnevno diskvalifikacijo. Eden od možnih razlogov bi lahko bil, da "Dance Forever" omenja Hamasov napad na glasbenem festivalu Nova, v katerem je bilo ubitih 364 ljudi.

Sorodna novica Izrael postavil ultimat: Če EBU zavrne pesem, ne bo sodeloval na Evroviziji

"Glej, kako letim proč/Pleši kot angel/Spominjal se boš/Da bom plesala za vedno," se bere besedilo. "Utapljam se v sončnem vzhodu./Moje srce je tako hladno, a moja duša gori./Nekdo kliče iz raja./Upanje ne umre, samo razširi svoja krila,/kot milijon zvezd, ki se nenadoma prižgejo na nebu./Srce gori, sem borka".

Izraelska radiotelevizija (KAN) je bila sicer pred dnevi jasna, da "nima nobenega namena" zamenjati pesem October Rain.

"Če EBU pesmi ne odobri, Izrael pač ne bo sodeloval na tekmovanju," so zagrozili. Na konferenci prejšnji konec tedna v Jeruzalemu je izraelski predsednik Isaac Herzog pozval k "inteligentnemu" dialogu med EBU-jem in KAN-om, da bi omogočili njegovi državi nastop na Evroviziji. “Mislim, da je pomembno, da Izrael nastopi na Evroviziji, kar tudi pošilja sporočilo našim sovražnikom, ki nas skušajo pregnati z vseh odrov," je dejal.

RTV Slovenija pozvala k premisleku glede sodelovanja Izraela

K temeljitemu premisleku o izraelskem sodelovanju na Evroviziji je EBU pozvala tudi RTV Slovenija. Direktorica TV Slovenija Ksenija Horvat je dejala: "V Gazi imamo zdaj več kot 30.000 mrtvih ljudi, 112 samo včeraj, čakajočih v vrsti za hrano, več kot 100 mrtvih novinarjev in drugih medijskih delavcev. Je to res tam zdaj čas za petje in ples? Zato smo EBU pozvali k resni vsebinski razpravi, tudi možnosti izključitve Izraela iz tekmovanja za pesem Evrovizije."

Na odgovor EBU-ja RTV SLO še čaka.

EBU je pred tem zavrnil pozive, naj Izraelu zaradi vojaške operacije v Gazi prepove nastop. Na organizatorje letijo kritike, ker je zaradi invazije na Ukrajino izključila Rusijo, pri Izraelu, ki ga mnogi obtožujejo genocida, pa pokazala manj načelnosti in doslednosti.

Javnost ostaja na to temo razdeljena. Številne države, vključno s Finsko, Islandijo in Švedsko, so pozvale k bojkotu tekmovanja, ki bo letos potekalo v Malmöju na Švedskem, po drugi strani pa je več kot 400 znanih oseb in ustvarjalcev iz sveta zabave podpisalo pismo podpore Izraelu in njegovemu sodelovanju na Evroviziji, vključno s Helen Mirren, Genom Simmonsom in Boyem Georgeem.

Ali bo Izrael tekmoval na Evroviziji