Foto: Slovenski tekmeci v prvem predizboru. Eurovision.tv
Foto: Slovenski tekmeci v prvem predizboru. Eurovision.tv

Žreb sta vodila Carolina di Domenico in Gabriele Corsi. Navzoča sta bila tudi župana Rotterdama in Torina, Ahmed Aboutaleb in Stefano Lo Russo, saj je nizozemsko mesto uradno predalo znak mesta gostitelja Torinu.

Po žrebu je tako postalo jasno, katera država bo nastopila v prvem in katera v drugem evrovizijskem predizboru, pa tudi, ali bo njen predstavnik nastopil v prvi ali drugi polovici nastopajočih.

Sistem je bil enak kot v preteklih letih – t. i. velikih pet držav, torej tistih, ki prispevajo največ denarja v evrovizijski proračun (Francija, Nemčija, Španija, Združeno kraljestvo in Italija, ki je obenem tudi letošnja gostiteljica), ima mesto v evrovizijskem finalu že zagotovljeno, zato v žrebu niso sodelovali. Bodo pa imeli gledalci in poslušalci iz teh držav pravico glasovati za svoje najljubše pesmi v enem predizboru – v katerem, je odločil žreb. Francozi in Italijani bodo tako glasovali v prvem predizboru, preostali pa v drugem.

Vse novosti, povezane z izborom EMA 2022, lahko spremljate tudi na uradni spletni strani in na družabnih omrežjih Instagram, Facebook, Youtube in TikTok.

36 držav pa si bo moralo mesto na finalnem večeru še zagotoviti. Te države so že predhodno razdelili v šest bobnov glede na njihovo bližino in glasovalne vzorce v preteklosti. Slovenija je bila v prvem bobnu, skupaj z Albanijo, Hrvaško, Črno goro, Severno Makedonijo in Srbijo, kar naj bi zmanjšalo možnosti za favoriziranje sosedskih držav in povečalo napetost glede tega, katerih deset držav se bo iz vsakega predizbora prebilo v veliki finale.

Države iz drugega predizbora. Foto: Eurovision.tv
Države iz drugega predizbora. Foto: Eurovision.tv

Slovenijo je žreb razporedil v prvo polovico prvega predizbora. V prvem predizboru se bo slovenski predstavnik za glasove in naklonjenost boril z Albanijo, Latvijo, Švico, Bolgarijo, Moldavijo, Ukrajino, Litvo, Nizozemsko, Norveško, Rusijo, Portugalsko, Dansko, Armenijo, Avstrijo, Hrvaško, Islandijo in Grčijo.

V drugem predizbru pa bodo nastopile naslednje države: Avstralija, Gruzija, Ciper, Srbija, Finska, Azerbajdžan, San Marino, Izrael, Malta, Črna gora, Romunija, Češka, Poljska, Belgija, Severna Makedonija, Švedska, Estonija in Irska.

Natančen vrsti red nastopov bo znan pozneje.

Rokerji prinesli Evrovizijo v Italijo

Evrovizija bo potekala 10., 12. in 14. maja v Torinu. V to državo je lani v Rotterdamu festival pripeljala rokerska zasedba Måneskin, ki je osvojila evropsko občinstvo s pesmijo Zitti e Buoni. Glasovi žirije so sicer zmago prisodili švicarskemu predstavniku, a glas ljudstva se je nagnil močno na stran Italijanov, ki so tako slavili s 529 točkami. Francija je osvojila drugo mesto, Švica pa tretje. Slovenska predstavnica Ana Soklič je obstala v predizboru.

EMA bo potekala 19. februarja

Slovenija letošnjega evrovizijskega predstavnika še ni izbrala. Kdo bo potoval v Torino, bo znano na izboru EMA, ki bo potekal 19. februarja. Že prej, v petek, 28. januarja, pa bodo glasovi strokovne komisije in občinstva na izboru EMA freš izbrali štiri mlade izvajalce, ki se bodo na EMI skupaj z že uveljavljenimi imeni potegovali za zmago.