Gibonni je na letošnjih porinih popolnoma zasenčil svojega največjega tekmeca, Oliverja. Foto:
Gibonni je na letošnjih porinih popolnoma zasenčil svojega največjega tekmeca, Oliverja. Foto:
Gibonni: Unca Fibre
Če ste v lanskem letu kupili en sam hrvaški album, je bil to najverjetneje Unca Fibre. Foto: RTV SLO

Splitski glasbenik Zlatan Stipšič - Gibonni je bil nominiran v desetih kategorijah, pobral pa je oba največja porina - za popalbum leta, Unca Fibre, in pesem leta, Andjeo u tebi. Pevčevega zmagoslavja ni zasenčil ne Massimo, ki je sveži lastnik porina za najboljšo moško vokalno izvedbo, ne Oliver, ki je pobral nagrado za najboljši video. Tudi Massimo in Oliver sta bila favorita za nagrade in hkrati nominiranca v osmih kategorijah.

Brez lažne skromnosti
"Težko je napisati eno samo dobro pesem, kaj šele dve ali tri, da o celotnem albumu sploh ne govorim. Iskreno povedano, mislim, da je vse zasluženo," je dejal Gibonni, ki je poudaril, da je najbolj navdušen zaradi porina za pesem leta. Sicer so bili tudi glasbeni kritiki prepričani, da je le Gibonni (za razliko od Massima in Oliverja) izdal album z novimi pesmimi in ne le kompilacije. Sicer ima Gibonni še 15 porinov, ki jih je osvojil za prejšnja albuma Judi, zviri i beštimje ter Mirakul.

Skoraj za vsakogar se je našla lastna kategorija ...
Najboljšo žensko vokalno izvedbo, ki je bila ena izmed 40 kategorij letošnjega nagrajevanja, je imela reška pevka Tina Vukov, ki je prejela tudi nagrado za najboljšo debitantko. Najboljši rockalbum so izdali istrski etno-rockerji Gustafi (naslov je F.F), porina za življenjsko delo pa sta dobila skladatelja Djelo Jusič in Dubravko Detoni.