Revija Rolling Stone je Johna Fruscianteja uvrstila na 18. mesto na seznamu 100 največjih kitaristov vseh časov. Foto: EPA
Revija Rolling Stone je Johna Fruscianteja uvrstila na 18. mesto na seznamu 100 največjih kitaristov vseh časov. Foto: EPA
Red Hot Chili Peppers
Red Hot Chili Peppers so si po albumu Stadium Arcadium in svetovni turneji vzeli odmor. Foto: EPA

Na turneji, na kateri so RHCP predstavili omenjeni album, je z njimi nastopal tudi Josh Klinghoffer, ki naj bi zdaj nadomestil njihovega dolgoletnega kitarista Fruscianteja. Ta se je leta 1999 po sedmih letih premora in boja z odvisnostjo od heroina vrnil v skupino. A tokrat naj bi razlogi za odhod tičali drugje: John naj bi se osredotočil na solokariero. Rad bi "delal svoje stvari", snemal lastne albume; biti del velikega kolesja rockskupine mu ni privlačno, pojasnjujejo obveščeni.

Novice o Frusciantejevem odhodu iz skupine so prišle kmalu po objavi, da bodo Red Hot Chili Peppers v živo spet nastopili januarja prihodnje leto.

Melodija in čustva
Danes 39-letni Frusciante je z RHCP-ji posnel pet studijskih albumov, podpisal pa se je že pod deset soloprojektov. Dva albuma je posnel skupaj s Klinghofferjem in Joejem Lallyjem pod imenom Ataxia. V svojih soloprojektih ustvarja v žanrih od eksperimentalnega rocka do ambientalne glasbe in od new wavea do elektronike. Pri svojem kitarskem ustvarjanju se osredotoča na melodijo in čustva, najraje igra na stare kitare in snema v analogni tehniki.

Frusciante se je "Chilijem" pridružil pri 18 letih, prvič je zaigral na njihovem albumu Mother's Milk (1989). Sledila je prelomna plošča Blood Sugar Sex Magik, s katero je skupina dosegla zvezdniški status, s čimer pa se Fruscianteju ni uspelo spopasti in je skupino zapustil leta 1992. Sledilo je dolgo obdobje osame in boja s heroinsko odvisnostjo, v katerem je posnel svoje prve soloalbume. Po uspešnem zdravljenju se je RHCP-jem znova pridružil na albumu Californication (1999).