Foto: AP
Foto: AP

Kim, ki ima za hišne ljubljenčke štiri pse in tri mačke, je poudarila, da sta Južna Koreja in Kitajska edini državi med velikimi gospodarskimi silami, kjer ljudje jedo pasje meso. Poudarila je še, da ima Južna Koreja med razvitimi državami najšibkejšo zakonodajo za zaščito živali.

"Neuživanje pasjega mesa je izraz spoštovanja do človekovega najboljšega prijatelja in pomeni tudi spoštovanje življenja," je dejala južnokorejska prva dama v intervjuju za časopis Seoul Sinmun, ki je bil njen prvi, odkar je 10. maja položaj predsednika v Južni Koreji prevzel Yoon Suk-yeol.

Poraba pasjega mesa v Južni Koreji se je v zadnjih desetletjih močno zmanjšala, saj se je povečalo število gospodinjstev, ki imajo domače živali. Raziskave v zadnjih letih kažejo, da več kot 80 odstotkov Južnih Korejcev še nikoli ni pokusilo pasjega mesa in tega ne namerava storiti.

Poleg tega je večina velikih tržnic, kjer so prodajali pasje meso, že zaprta, vladi in različnim združenjem pa je uspelo zapreti številne kmetije in klavnice. Prejšnja vlada je lani ustanovila skupni odbor, ki naj bi poskušal doseči družbeno soglasje o prepovedi uživanja pasjega mesa.

Čeprav večina Južnih Korejcev nikoli ni jedla pasjega mesa, je lanska raziskava pokazala, da je le približno tretjina prebivalcev podprla prepoved njegovega uživanja.