Mnogi starši si želijo, da bi bil njihov otrok nekaj posebnega – tudi, ko gre za ime. A najti izvirno ime je včasih kar izziv. Foto: Shutterstock
Mnogi starši si želijo, da bi bil njihov otrok nekaj posebnega – tudi, ko gre za ime. A najti izvirno ime je včasih kar izziv. Foto: Shutterstock

Švedski prodajalec pohištva in dodatkov za dom že od ustanovitve leta 1948 svojim izdelkom namesto številčnih oznak dodeljuje "imena" – nekatera med njimi so zaradi splošne razširjenosti že precej poznana, npr., Malm, Kallax, Pax, Kivik, Trotten ipd. Pri izbiri imen Ikea črpa tako iz švedske geografije (imena mest, pokrajin, jezer in drugih geografskih značilnosti) kot tudi iz ljudskega izročila, kar pomeni, da so nekatera poimenovanja dejansko tudi tradicionalna skandinavska človeška imena.

Morda je prav zato ponudba norveške podružnice Ikee naletela na zelo pozitiven odziv – na Norveškem je namreč pandemični čas in del popandemičnega obdobja zaznamoval visok skok v rodnosti. Lani se je tako tam rodilo 56.060 otrok, kar je za dobrih 3000 več kot leto prej, kar pomeni, da imajo starši, ki želijo svojemu otroku dati neobičajno, redkejše ali pa popolnoma izvirno ime kar nekaj težav pri izbiri.

Tamkajšnja podružnica Ikee je zato Norvežanom ponudila prost dostop do svoje "banke imen", iz katere si lahko izberejo unikatno ime za svojega potomca.

Ob tem so v norveški Ikei še hudomušno pripisali, da je epidemija covida-19 s seboj "prinesla tudi pomanjkanje osnovnih materialov in izzive, povezane z dostavnimi roki, a nam vsaj ne primanjkuje otrok", navaja agencija AP.