V visokogorju še vedno vztraja sneg. Foto: BoBo
V visokogorju še vedno vztraja sneg. Foto: BoBo

Planinske koče v hribovitem in gričevnatem svetu so odprte, ker pa so nekatere nižje ležeče koče odprte zgolj ob koncu tedna, je pred obiskom na spletni strani Planinske zveze Slovenije (PZS) ali neposredno pri oskrbnikih priporočljivo preveriti odprtost koč.

Letošnja sprememba so tudi nekoliko višje najvišje priporočene cene prenočitev in osnovne oskrbe v planinskih kočah. "Vzrok je v močnem povečanju cen surovin, materialov in storitev v zadnjem času, kar posledično predstavlja višje stroške oskrbovanja planinskih koč," je pojasnil strokovni sodelavec PZS-ja Dušan Prašnikar.

Medtem koče v višjih predelih ostajajo zaprte do poletne planinske sezone. Visokogorje in osojna pobočja so namreč še vedno pokriti s snegom, nekaj je tudi novozapadlega, zato po opozorilih PZS-ja veljajo vsa priporočila za zimsko obiskovanje gora.

Pred odhodom je pot treba načrtovati

"Izberimo pot, ki smo ji kos tako po znanju kot izkušnjah, potrebujemo zimsko opremo, torej cepin, dereze in čelado in znanje uporabe te opreme," je povedal strokovni sodelavec PZS-ja Matjaž Šerkezi, ki planincem svetuje, da pred odhodom v hribe načrtujejo pot, nekomu nujno povejo, kam se odpravljajo, in izlet prilagodijo izkušnjam in fizičnim sposobnostim.

Koče v visokogorju se bodo odprle poleti. Foto: BoBo
Koče v visokogorju se bodo odprle poleti. Foto: BoBo

Izkušnje in primerno opremo prav tako zahteva obisk zavarovanih plezalnih poti oziroma ferat, posebno previdnost pa tudi klože, pomrznjen sneg in snežišča, po besedah inštruktorja Gorske reševalne zveze Slovenije naj bi bila nevarna predvsem krajša snežišča, ki so ostala od zime. "V večini primerov gre za nekaj metrov zbitega, pomrznjenega snega. Če je to nekje na ravnem, ni težav, te nastanejo, ko je takšno snežišče na strmem pobočju, prek katerega poteka planinska pot," je dejal Šerkezi in opozoril, da takšno snežišče lahko prečimo le s primerno opremo in znanjem, sicer je lahko zelo nevarno. Če pridemo do takšnega predela in nimamo opreme, svetuje, da obrnemo in se na goro povzpnemo drugič.

Nevarna izbira za prečenje snežišč na strmih pobočjih so sicer tudi derezice in planinske palice, saj se ob obremenitvi rade snamejo ali ne primejo dovolj. Na celotnem območju držav alpskega loka so vzrok za številne nesreče, saj dajejo lažen občutek varnosti.