Princesa Cristina in njen soprog sta bila pred leti obtožena davčnih utaj – on je bil obsojen, ona oproščena. Foto: AP
Princesa Cristina in njen soprog sta bila pred leti obtožena davčnih utaj – on je bil obsojen, ona oproščena. Foto: AP

"Sporazumno sva se odločila, da si vzameva premor od zakona. Predanost najinim otrokom ostaja neomajna. Ker gre za zasebno odločitev, prosiva za spoštovanje do vseh vpletenih," je sporočil par, ki so se jima v zakonu rodili štirje otroci.

Do naznanila prihaja teden dni po tem, ko je španski tabloid Lecturas objavil fotografije Urdangarina z drugo žensko. Par so ujeli med dopustovanjem na jugu Francije, kjer sta se sprehajala z roko v roki. Ko so Urdangarina novinarji vprašali o domnevnem prešuštništvu, je ta odgovoril: "Te stvari se zgodijo. Gre za težavo, s katero se bova spopadla mirno in skupno, kot sva se z vsemi stvarmi doslej."

54-letni Urdangarin, nekdanji član španske rokometne ekipe, je bil leta 2018 po odmevnem sodnem procesu spoznan za krivega davčne utaje, poneverbe in pranja denarja, ker je prek svoje dobrodelne organizacije Noos, ki jo je upravljal v letih 2004–2006, poneveril dobrih šest milijonov evrov javnih sredstev.

Sorodna novica Nekdanji rokometaš in svak španskega kralja naslednjih šest let v zaporu
Paru so se v zakonu rodili štirje otroci. Foto: AP
Paru so se v zakonu rodili štirje otroci. Foto: AP

Sodišče ga je obsodilo na šest let in tri mesece zaporne kazni. Davčne utaje je bila obtožena tudi 56-letna princesa Cristina, ki pa jo je sodišče oprostilo, a je že samo sojenje močno škodilo njenemu ugledu, saj je bila prva članica ožje španske kraljeve družine, ki se je morala zagovarjati pred sodniki.

Škandal močno odmeval

Ob izbruhu škandala leta 2010 v času španske finančne krize je Urdangarin postal simbol korupcije med elito. Pred tem je 14 let užival kot polnopravni član kraljeve družine – od poroke s Cristino 4. oktobra 1997 do 12. decembra 2011, ko v kraljevi palači ni bil več dobrodošel. Odvzeli so mu tudi naziv.

Škandal je tudi prispeval k odločitvi kraljevega očeta Juana Carlosa, da je leta 2014 abdiciral, leta 2015 pa je nato njegov naslednik, sin Felipe, sestri in Urdangarinu odvzel naziva vojvoda in vojvodinja Palme de Mallorce.

Od junija lani je Urdangarin na pogojnem izpustu in uradno biva s svojo mamo v Baskiji in dela kot svetovalec računovodskega podjetja. Princesa Cristina, ki sicer ostaja šesta v vrsti za španski prestol, trenutno živi in dela v Švici.