Maturanti na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: BoBo
Maturanti na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: BoBo

Slovenski maturanti so v preteklih letih na svoj zadnji dan pouka tradicionalno na ulicah zaplesali četvorko, v letih 2020 in 2021 pa zaradi epidemije covida-19 dogodka ni bilo. A letos je drugače: Pod koordinacijo Plesne zveze Slovenije se je ulična četvorka zaplesala v številnih krajih po Sloveniji in še v petih drugih evropskih državah, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Murski Soboti, Novem mestu, Velenju, Ajdovščini, Lendavi, Ljutomeru, Črnomlju, Mirni, Tolminu, Slovenskih Konjicah, Sežani, Šentjerneju, Litiji ter na Slovaškem in Madžarskem, v Srbiji, Severni Makedoniji in Črni gori.

V Ljubljani, kjer se je po poročanju Radia Slovenia International (Radio SI) zbralo med 2000 in 3000 maturantov, je četvorka prvič potekala na Kongresnem trgu pod imenom Parada ljubljanskih maturantov. Po pritisku dijakov na eno izmed ljubljanskih plesnih šol, ki je leta 2019 razburila javnost z zaračunavanjem previsokih cen za udeležbo, je uradni organizator dogodka postala Dijaška skupnost Ljubljana, ki povezuje vse ljubljanske dijake in spada pod Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani.

"Vsekakor je to velik dogodek za maturante in dijake zaključnih letnikov, kajti prireditev vedno poteka na zadnji šolski dan slovenskih maturantov in se je zelo veselijo," je v izjavi za STA pred četvorko dejal koordinator Maturantske ulične četvorke Rudi Kocbek.

Projekt je podprla tudi ljubljanska mestna občina. Mlade je med drugim nagovoril tudi župan Zoran Janković in jih spodbudil, naj zberejo moči za pisanje mature, saj jih po njej čakajo dolge počitnice. Dijaški skupnosti Ljubljana pa je čestital za organizacijo dogodka.

Maturanti znova zaplesali četvorko

Kranj: Maturantski sprevod po mestu

V Kranju so tradicionalno kot edino mesto v Sloveniji pripravili maturantski sprevod po mestu. Gimnaziji Kranj so se pridružile tudi ostale kranjske srednje šole. Kot so zapisali v sporočilu Gimnazije Kranj, s tem nadaljujejo tradicijo ceremonialov nemških univerz in gimnazij iz 17. stoletja.

Maturantom so se v Velenju na Titovem trgu pridružili tudi devetošolci velenjskih osnovnih šol, novogoriški maturanti so zaplesali na Bevkovem trgu, zbrane na celjskem Glavnem trgu pa je pozdravila podžupanja Breda Arnšek in jim zaželela sreče v prihodnosti.

20 let od prve poulične četvorke

Letos je bil dogodek še posebej slovesen, saj plesna zveza praznuje 20 let, odkar se je prvič zaplesala sinhrona maturantska ulična četvorka. To je edinstven evropski projekt, ki prek glasbe in enostavne plesne koreografije povezuje mlade po vsej Evropi, so v zvezi zapisali v sporočilu za javnost. Plesna zveza Slovenije je tudi lastnik zadnjih treh Guinnessovih rekordov v sinhronem plesanju, ki so ga postavili v letih 2009, 2010 in 2011. Rekord iz leta 2011 s 33.202 udeležencema še vedno velja za največje število simultano plešočih v četvorki.

Maturantsko četvorko že leta spremljajo zapleti oz. spor med Plesno šolo Urška (danes Urška pro) in Plesno zvezo Slovenije, saj je plesna šola registrirala blagovno znamko Maturantska parada, za udeležbo pa dijakom začela zaračunavati. V PZS-ju so se odzvali z ustanovitvijo projekta European Quadrille Dance Festival (EQDF), ki je segel tudi prek meja.