Serija je v osmih sezonah dobila 59 emmyjev, kar je več kot katera koli druga igrana serija v zgodovini. Foto: IMDb
Serija je v osmih sezonah dobila 59 emmyjev, kar je več kot katera koli druga igrana serija v zgodovini. Foto: IMDb

17. aprila 2011 so pod okriljem ameriške televizijske hiše HBO predvajali prvo epizodo serije, ki je svetu približala like in domišljijski svet, kot si ga je v epski knjižni seriji Pesem ledu in ognja zamislil Martin. Ta je sodeloval tudi pri sami seriji, ki je pritegnila na stotine milijonov oboževalcev, predvajali pa so jo v 207 državah.

Igra prestolov je na zaslone prišla ravno, ko so družbeni mediji postali pomemben del popkulture, čemur mnogi pripisuje pomembno vlogo pri uspehu serije. Fraze, kot je na primer "zima prihaja", so tudi z memi postale legendarne, nemalokrat pa so bile uporabljene tudi v precej resnejših okoliščinah, celo ob britanskem referendumu za brexit, s parafraziranjem stavka pa je Iranu grozil tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ko je tvitnil: "Sankcije prihajajo!"

Mnogi zasluge za uspeh seriji pripisujejo razkošni kostumografiji ter zapleteni, a zanimivi zgodbi, pa tudi podobam nasilja in golote, ki jih v seriji ni manjkalo. Po analizi spletnega portala Mr Skin je sicer Igra prestolov "šele" na sedmem mestu televizijskih serij z največ golote. Vsebuje 82 prizorov z goloto, od tega je velika večina (74 odstotkov) ženske.

Izjemno brutalni so bili tudi mnogi prizori nasilja ‒ likom so odirali kožo, iztikali oči, rezali grla in jedli konjsko srce. Gledalcem je bilo všeč, da brutalnosti niso ušli niti glavni in zelo priljubljeni liki. Nepredvidljive možnosti preživetja glavnih junakov so le podžigale oboževalce. Po podatkih spletne strani Statista je v prvi sezoni umrlo 59 likov, v osmi in zadnji sezoni pa so našteli kar 3523 smrti.

Ravno zadnja sezona je oboževalce najbolj razburila, po velikem finalu, ki je bil za mnoge zgolj veliko razočaranje, pa so zvesti gledalci naravnost pobesneli. Kritike so letele na hitro, površno zaključeno zgodbo, številne nedoslednosti in scenaristične napake. Osrednji tarči kritik sta bila ključna ustvarjalca serije David Benioff in D. B. Weiss, proti katerima so se "obrnili" tudi njuni sodelavci ‒ producentka Megan Ellison jima je tako med drugim očitala, da sta v manj kot dveh urah uničila 30-letno delo pisatelja Georga R. R. Martina.

Oboževalci Igre prestolov so ob koncu serije s peticijo na spletni strani Change.org zahtevali ponovno snemanje osme sezone. Peticija je še vedno aktivna in je do zdaj zbrala že skoraj dva milijona podpisov.

Knjižna serija, ki je pozneje doživela tudi slovito predelavo za televizijo, je nastala v domišljiji Georgea R. R. Martina. Medtem ko so oboževalci TV-serije svoj (čeprav slab) zaključek že dobili, pa tisti, ki prisegajo na knjige, nanj še čakajo. Foto: EPA
Knjižna serija, ki je pozneje doživela tudi slovito predelavo za televizijo, je nastala v domišljiji Georgea R. R. Martina. Medtem ko so oboževalci TV-serije svoj (čeprav slab) zaključek že dobili, pa tisti, ki prisegajo na knjige, nanj še čakajo. Foto: EPA

Nič čudnega torej, da je nedavna objava na profilu oddaje na Twitterju, ki je namignila, da "zima prihaja", spodbudila oboževalce k ugibanju, ali bodo le dočakali "popravljeno" zadnjo sezono ali pa vsaj zadnjo epizodo serije. To je sicer bolj malo verjetno, precej več možnosti je, da HBO s tvitom zgolj podžiga zanimanje za prihajajoče serije, ki se bodo navezovale na Igro prestolov. Za zdaj je uradno potrjena le ena, House of Dragon, ki bo časovno umeščena okoli stoletje pred Igro prestolov in bo govorila o zgodovini hiše Targaryen.

Igra prestolov pa naj bi v prirejeni obliki kmalu zaživela tudi na Broadwayu ‒ zgodba naj bi se po poročanju Hollywood Reporterja vrtela okoli 10 dni trajajočega velikega turnirja na Harrehalu, ko sta se srečala starša Jona Snowa, Rhaegar Targaryen in Lyanna Stark.