Festival Metaldays vsako leto privabi številne oboževalce metala in hard rocka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Festival Metaldays vsako leto privabi številne oboževalce metala in hard rocka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ob sotočju rek Tolminke in Soče bo od danes naprej pa vse do 30. julija potekal najbolj množičen festival ob sotočju, Metaldays. Skupno bo letos nastopilo več kot 50 skupin, festival pa bo tudi letos privabil na tisoče obiskovalcev.

Pri skupinah, načrtovanih za festival, je prihajalo do precejšnjih sprememb zaradi odpovedi nastopajočih. Sprva so nastop napovedali Jegulja, Molassess in Obsidious, ki pa so naknadno odpovedali svojo udeležbo. Zamenjali so jih Siderean, Carnal Diafragma in Darvaza. Še prej so svoj nastop odpovedali Ghostkid, The Committee in Mental, njihove zamenjave pa so Deez Nuts, Groza in James Rivera's Metal Asylum.

Med nastopajočimi bodo med drugim še skupine Bound to Prevail, Britof, Chains, Cabal, Celeste, Deathchant, Hangman's Chair, Incantation, Meshuggah, Party Cannon, Sick of it All, Stam1na, The Devil's Trade, Unearth in Year of the Goat.

Nekateri festivali so letos izgubili tudi financiranje s strani ministrstva za kulturo, kar je dodatno ogrozilo njihov obstoj. Foto: Facebook/Sajeta - Art & Music Festival / David Verlič
Nekateri festivali so letos izgubili tudi financiranje s strani ministrstva za kulturo, kar je dodatno ogrozilo njihov obstoj. Foto: Facebook/Sajeta - Art & Music Festival / David Verlič

Nov režim in obvoznica

Organizatorji na spletni strani opozarjajo na spremenjen režim parkiranja zaradi gradnje obvoznice, ki bo speljana čez del festivalskega območja. Z letošnjo sprostitvijo epidemioloških ukrepov, ko se glasbeni festivali vračajo na sotočje Soče in Tolminke, so se že spomladi na Občini Tolmin odločili, da še pred poletjem sprejmejo nov režim, ki bo določal in poenotil sklepanje pogodb in izdajo potrebnih dovoljenj organizatorjem festivalov. Med drugim so trajanje glasbenega programa omejili na osem ur dnevno.

Organizatorji morajo tako v skladu z novim režimom čez dan zagotoviti prost dostop do območja sotočja, trajanje glasbenega programa pa so omejili na osem ur dnevno in do največ 1. ure zjutraj. Zadnji dve leti so bili organizatorji Metaldays primorani najbolj množičen festival ob sotočju odpovedati zaradi pandemije covida-19. Lani so ga v manjši izdaji pod sloganom Vikend utehe izvedli konec julija.

Nova pravila glede izvedbe festivalov v občini Tolmin so sicer povzročila veliko preglavic organizatorjem festivalov na tem območju. Na občini so namreč za leto 2023 sprejeli številne omejitve glede organizacije dogodkov na sotočju, ki bodo po besedah organizatorjev močno ogrozile njihovo izvedbo. Ti občini očitajo predvolilno dvoličnost, saj naj bi celo leto potekali pogovori o novih ukrepih, ki naj bi jih festivali spoštovali. Svetniki naj bi s sprejetjem novih pravil kršili dogovore s festivali glede prihodnosti sotočja in zanemarili dialog z organizatorji.

Ob festivalu prometni kaos v Tolminu