Foto: EPA
Foto: EPA

Znamka z ilustracijo Henninga Trollbacka je del serije z naslovom Dragocena narava, ki je posvečena okolju in okoljskim ciljem, ki jih je postavil švedski parlament, je sporočilo švedsko poštno podjetje PostNord.

Foto: EPA
Foto: EPA

Na drugih znamkah serije, ki bo v prodaji na voljo še ta teden, so upodobljeni habitati, ki jih je parlament izpostavil kot pomembne in ki jih je treba zaščititi, kot so gore in gorsko rastje, gozdovi, posebna vrsta močvirja ter ogrožene vrste žab.

Stina Olofsdotter je v imenu pošte poudarila, da serija znamk odraža naš čas, "ko so že leta v ospredju okoljska vprašanja, tudi prek močnega glasu Grete Thunberg".

Thunbergova je v dobrih dveh letih prizadevanj za širšo ozaveščenost o podnebnih spremembah navdihnila na milijone ljudi, sprožila globalno gibanje Petki za prihodnost, večkrat nagovorila svetovne voditelje in postala tudi osebnost leta 2019.

Bogat življenjepis

Mednarodno pozornost je pritegnila avgusta 2018, ko je sama pred švedskim parlamentom začela protestirati zaradi pomanjkljivih ukrepov v boju proti podnebnim spremembam in tako sprožila globalno gibanje Petki za prihodnost. Zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 so bili protesti lani okrnjeni, a so se dejavnosti nadaljevale na spletu.

Od leta 2018 je bila Thunbergova dvakrat zapored nominirana za Nobelovo nagrado za mir, prejela je še več drugih priznanj in nagrad. Na različnih konferencah in vrhovih je nagovorila svetovne voditelje. Srečala se je s papežem Frančiškom in se podala v besedni spopad z odhajajočim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Navdihnila je na milijone ljudi, da so se po vsem svetu 20. septembra 2019 zbrali na največjem podnebnem shodu. Revija Time jo je istega leta razglasila tudi za osebnost leta.

Thunbergova ima Aspergerjev sindrom, motnjo avtističnega spektra. Sama pravi, da ji to pomaga, da se osredotoči na vprašanja, ki se ji zdijo pomembna. Lani je ustanovila tudi neprofitno fundacijo za spodbujanje ekološke in socialne trajnosti ter duševnega zdravja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Foto: EPA
Foto: EPA