Opazovanje sončnega zahoda v Angkor Vatu. Foto: Reuters
Opazovanje sončnega zahoda v Angkor Vatu. Foto: Reuters

Pred kratkim na splet postavljena stran Angkor Sunset Finder turistom daje priporočila, kje v 400 kvadratnih kilometrov velikem kompleksu lahko opazujejo sončne zahode, da bi tako povzročili kar najmanj škode skupku starodavnih templjev.
Kot namreč poroča CNN, peščica močno oglaševanih točk za opazovanje sončnega zahoda privablja preveč turistov, s tem pa sta ogroženi fizična in estetska neokrnjenost Angkor Vata.
Spletna stran angkorsunsets.com obiskovalcem omogoča izbor vrste meril - vključno z vzdušjem, oddaljenostjo od vhoda in obljudenostjo -, s pomočjo katerih jim nato predlaga alternativne opazovalne točke s seznama 34 točk.
Nacionalni simbol
Angkor Vat, zgrajen med 9. in 14. stoletjem, ni le simbol narodnega ponosa, upodobljen na kamboški zastavi, ampak je tudi daleč največja turistična znamenitost v državi, ki jo vsako leto obiščeta približno dva milijona obiskovalcev (še leta 2001 je bilo to število zgolj četrt milijona). Poleg tega je uvrščen tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.
Spletna stran je del projekta Heritage Management Framework, ki deluje s pomočjo Avstralije od leta 2008 "v odgovor na dramatičen porast turizma, nove okoljske izzive in nagel razvoj skupnosti v okolici Angkorja", je v izjavi za javnost zapisalo avstralsko veleposlaništvo.