Foto: EPA
Foto: EPA

Severnoevropska država bi lahko postala prva članica Evropske unije, ki bo preizkusila mobilno aplikacijo z digitalnimi kopijami osebnih izkaznic in potnih listov. Želja je opustiti tradicionalne potovalne dokumente, z novo tehnologijo pa bi potniki lahko svoje podatke na letališča posredovali že pred svojim prihodom.

Finskim oblastem je inovacijo predlagala Evropska komisija. "Trenutno pripravljamo dokumente, potrebne za pridobitev sredstev Evropske komisije, poslati jih moramo do konca avgusta," je povedal Mikko Väisänen, inšpektor finskih obmejnih policistov. Evropska komisija je preizkušanje digitalnih dokumentov predlagala še nekaterim drugim državam, rezultati testov pa bi v prihodnosti lahko pomenili prečkanje meja z mobilnimi telefoni po celotni Evropski uniji.

Še vedno ni znano, ali bo preboj dejansko storjen na Finskem, kjer bodo že v kratkem preizkusili aplikacijo. Nekateri potniki si bodo lahko prostovoljno prenesli program, s katerim bodo lahko vnaprej poslali podatke mejnim organom države, kamor potujejo. "Informacije so najprej preverjene vnaprej in izbrisane po potovanju," je dodal Väisänen.