Del programa naj bi bila pionirska zaprisega. Foto: Reuters
Del programa naj bi bila pionirska zaprisega. Foto: Reuters
V Kumrovcu vsako leto praznujejo obletnico Titovega rojstva. Foto: EPA
Mali pionirček pred Titovim kipom v Kumrovcu. Foto: EPA

Gre za svojevrstno ponudbo političnozgodovinskega turizma, program pa nosi delovno ime "Po poteh Tita".
Zamisel za to izkušnjo je dobila turistična agencija Net Travel Service, ki je del mednarodne skupine Tulmare s poslovalnicami v ZDA, Aziji in Evropi. Za države na območju nekdanje Jugoslavije je zadolžena poslovalnica v Zagrebu, medtem ko matični urad intenzivno sodeluje z vsemi večjimi ameriškimi univerzami.

Študijsko potovanje
"V ZDA je veliko zanimanje za take aranžmaje. Ameriški študenti ne morejo diplomirati, če niso vsaj kratek čas preživeli v tujini. Naša poslovalnica v Bostonu ima cel oddelek, ki se ukvarja s takimi programi," je za hrvaški Jutarnji list povedala Mirela Sučić Čevra, direktorica NTS-a. Za zdaj je projekt še na stopnji zamisli, a če bo šlo vse po načrtih, bodo prvi gostje prišli v Kumrovec že prihodnje leto.

Načrt je, da "Po poteh Tita" ne bi bila le običajna turistična tura, ampak tudi študijsko potovanje. V ta namen bi program vključeval tudi predavanja zgodovinarjev in strokovnjakov. Med obveznimi postajami na turi omenjajo rojstno hišo Josipa Broza - Tita v Kumrovcu, ne izključujejo pa tudi drugih zgodovinsko pomembnih lokacij.

"Načrtujemo sedemdnevni program. Obiskalo se bo vse lokacije, povezane s Titovim življenjem, kot so Kumrovec, Bled, Ljubljana, Zagreb in Beograd, pa Brione, morda tudi Goli otok. Menimo, da je Tito kot svetovna zgodovinska osebnost element, na katerem lahko gradimo pristop na tem tržišču," pojasnjuje Sučić Čevrova.

Cena še neznana
Ob zgodovinskih lekcijah pa si zainteresirani študenti in njihovi profesorji lahko obetajo tudi polno zabave. Med drugim naj bi vsak izmed njih dobil svojo pionirsko uniformo z modro čepico in rdečo rutko. Vsi bodo imeli priložnost, da se naučijo pionirske zaprisege, v načrtu pa so tudi srečanja s člani društva, posvečenega Titovemu liku in delu, ter z ljudmi, ki so preživeli spopade v drugi svetovni vojni.

Ob Titu pa agencija nudi široko paleto tudi drugih po meri narejenih programov. "Do zdaj smo imeli skupine, ki so obiskovale domove za zapuščene otroke, domove za ostarele, bolnišnice in kmetije. Imamo program, ki se ukvarja z življenjem in delom Ivana Meštrovića, ki je v ZDA izjemno cenjen. Eden izmed naših programov se ukvarja tudi z domovinsko vojno, vanj pa so vključena pričanja sodelujočih v vojni in obiski lokacij bitk," pove Sučić Čevrova.

Ameriški agenti in predstavniki univerz naj bi septembra obiskali vse lokacije, ki bi se znašle na "Titovi poti", nato pa bodo program začeli promovirati po ameriških univerzitetnih središčih. Pričakujejo veliko zanimanja, ni pa znano, koliko bi takšna tura stala.
Promoviranje Tita v turistične namene sicer ni novo - na dalmatinskem otoku Vis, ki je bil do leta 1991 zaradi vojske zaprt za javnost, tako zdaj nekatere agencije ponujajo oglede "Titove špilje" in njegovih bunkerjev.