Foto: EPA
Foto: EPA

Največja evropska letalska družba, nizkocenovni Ryanair, je že prizemljil 420 letov po Evropi. 24-urna stavka je prizadela tako rekoč vse povezave po stari celini, na to pa so že nekaj časa opozarjali pri konkurenčnem nizkocenovnem ponudniku EasyJet.

Sorodna novica Ryanair zaradi posebnega davka krči letalske povezave z Budimpešto

Člani najpomembnejšega francoskega sindikata nadzornikov zračnega prometa Syndicat National des Contrôleurs du Trafic Aérien (SNCTA) so stavkati začeli v petek, posledice pa bodo potniki čutili tudi v prihodnjem tednu. Stavkajoči zahtevajo dvige plač v skladu z inflacijo: "Po dolgotrajnih pogajanjih in želji po poštenih odgovorih SNCTA obžaluje, da oblasti niso ponudile konkretnih zagotovil," so bili ostri pri sindikatu.

Prizadeti tudi poleti, ki le prečkajo francoski zračni prostor

Najhuje so bila prizadeta pariška letališča, podjetje Paris Aéroport, ki ima v lasti 14 letališč v Parizu, že od četrtka svari potnike, naj pričakujejo zamude in odpovedi. Prav tako je stavka vplivala na številne polete, ki zgolj prečkajo francoski zračni prostor. Na letališču v Barceloni so prestavili ali odpovedali več kot 50 poletov, tudi v Hamburgu so odpovedali 48 od 251 predvidenih poletov zgolj v petek dopoldne.

Pri francoskem sindikatu so sporočili, da je nova stavka načrtovana 28. septembra, ponudniki letalskih prevozov pa svarijo tudi, da bo verjetno kaos znova nastal na londonskem Heathrowu, tokrat zaradi pogreba kraljice Elizabete II.