Pristajanje letala na letališču v Anchorageu. Foto: AP
Pristajanje letala na letališču v Anchorageu. Foto: AP

Vsaj ob določenih sobotah. "Sobote so zelo prometni dan za tovorni prevoz, od česar pravzaprav živimo, je pa po drugi strani to najmanj prometni dan v tednu za potniške polete," je za CNN pojasnil upravnik letališča Jim Szczesniak.

"Tako smo denimo v soboto, 2. maja, imeli v Anchorageu 744 letalskih dejavnosti, medtem ko so jih imeli v Chicagu 579, v Atlanti pa le 529." Anchorage je naziv najprometnejšega letališča na svetu uradno dobil v soboto, 25. aprila.

A podatek za nikogar v letalski industriji ni razlog za kakršno koli slavje, saj je kriza zaradi novega koronavirusa potniški letalski promet skoraj povsem ustavila – ta je upadel za več kot 90 odstotkov.

Je pa zrasel tovorni promet in prav zato posel letališču v Anchorageu, običajno petemu najprometnejšemu letališču za tovorni promet na svetu, raste.

"Opažamo povečano povpraševanje za prevoz tovora," je povedal Szczesniak. "To pa predvsem zato, ker je veliko potrebščin in zalog za boj proti koronavirusu v Severni Ameriki izdelanih v Aziji."

Anchorage šteje vsega 300.000 prebivalcev. Foto: Pixabay
Anchorage šteje vsega 300.000 prebivalcev. Foto: Pixabay

Geografsko popolno umeščen

Anchorage ima izjemno geografsko prednost, umeščen na pol poti med New Yorkom in Tokiem, 9,5 ure poleta od 90 odstotkov industrializiranega sveta.

Njegova lokacija je dobesedno na vrhu sveta, letala pa za skrajšanje potovalne poti letijo po vrhnji strani zemeljske oble, razlaga Szczesniak.

"Prednost Anchoragea je, da lahko letala letijo napolnjena s tovorom, a z le polovico goriva. Priletijo v Anchorage, napolnijo rezervoar, nato pa letijo naprej na svojo končno destinacijo."

Največje mesto na Aljaski leži ob vznožju gorovja Chugagh, in čeprav tehnično služi le 300.000 prebivalcem (in v nekriznih časih turistom), v času pandemije zdaj zaradi nujnega prevoza medicinske opreme igra eno ključnih vlog.

Destinacija prihodnosti?

Aljaska je priljubljena destinacija za ljubitelje narave in tiste, ki si želijo odklopa od industrializiranega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Aljaska je priljubljena destinacija za ljubitelje narave in tiste, ki si želijo odklopa od industrializiranega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Menimo, da bo Aljaska po koncu te krize s koronavirusom postala precej priljubljena turistična destinacija," pravi Szczesniak. "Saj veste, zdaj mora baje biti meter in pol razmika med ljudmi. Če pridete na Aljasko, imate lahko tu fantastičen oddih, hkrati pa ste 15 kilometrov proč od kogar koli."

Aljaska resnično slovi po dih jemajoči divjini – samo v okolici Anchoragea je okoli 60 ledenikov, sicer pa je ta skrajno severna ameriška zvezna država polna narodnih parkov in rezervatov. Turisti lahko uživajo v pohodništvu, ribolovu in raftingu na brzicah, številni Američani s celine prihajajo sem tudi na lov.

Najprometnejše letališče na svetu je sicer v normalnih razmerah mednarodno letališče Hartsfield-Jackson v Atlanti, kjer so lani našteli kar 110,5 milijona potnikov. V prvi četrtini letošnjega leta so jih našteli 20,7 milijona, skoraj 20 odstotkov manj kot v istem obdobju lani.