Ciprske plaže še samevajo. Foto: AP
Ciprske plaže še samevajo. Foto: AP

Kot je sporočila vlada, bo plačala namestitev, zdravila in hrano tako bolnikom kot tudi njihovim svojcem. Turisti bodo "morali kriti le stroške prevoza na letališče in letalske vozovnice".

Gre za del svežnja ukrepov, katerih cilj je znova pritegniti turiste na ta sredozemski otok, ki se je z virusom dobro spopadel. Ciper je potrdil 939 okužb s koronavirusom, umrlo je 17 ljudi.

Turizem na Cipru predstavlja 15 odstotkov BDP-ja. Foto: Reuters
Turizem na Cipru predstavlja 15 odstotkov BDP-ja. Foto: Reuters

Turizem je lani predstavljal okoli 15 odstotkov ciprskega BDP-ja, zato skuša vlada čim prej pritegniti turiste nazaj.

"Udarec je izjemen in zdaj se trudimo po najboljših močeh, da bi rešili preostanek sezone," je povedal namestnik ministra za turizem Savvas Perdios. "Izjemno trdo smo delali, da nam je uspelo virus obvladati."

Karantenski hotel za družine

Oblasti nameravajo tudi odrediti bolnišnico s stotimi posteljami posebej za turiste, ki bodo na testih pozitivni, pa tudi več t. i. karantenskih hotelov za njihove družine, poroča BBC.

Ciper namerava svoja letališča 9. junija odpreti državam s podobno epidemiološko sliko, vključno z Nemčijo, Grčijo, Izraelom in Malto. Oblasti bodo seznam osveževale tedensko.

Po navedbah Perdiosa naj bi Britanci in Rusi, ki skupaj predstavljajo več kot polovico vseh dopustnikov na Cipru, na otok najverjetneje lahko leteli julija.

Evropske vlade se v zadnjih dneh intenzivno dogovarjajo, kako postopoma odpreti meje, da bi rešili poletno turistično sezono.