Novi  nizkocenovnik - če bo podjetje začelo delovati - bo pomenil hudo konkurenco tako Croatia Airlines kot slovenski Adrii Airways. Foto: EPA
Novi nizkocenovnik - če bo podjetje začelo delovati - bo pomenil hudo konkurenco tako Croatia Airlines kot slovenski Adrii Airways. Foto: EPA

Po poročanju hrvaškega časopisa Nacional namerava novo letalsko družbo ustanoviti avstralski Hrvat Željko Romić, ki je velikopotezni projekt napovedal že leta 2008, a je bilo nato zaradi recesije, ki je prizadela turizem, odprtje novega podjetja prestavljeno.

"Zdi se, da se je medtem stanje na svetovnem letalskem trgu nekaj izboljšalo in da je Romiću uspelo zapreti finančno konstrukcijo projekta, za katerega je pred leti trdil, da stane 20 milijonov evrov," poroča Nacional na svoji spletni strani.

Neuradno bo Dalmatian.hr na medcelinskih poletih tudi do 40 odstotkov ugodnejši kot druge letalske družbe, tako da bi letalska vozovnica od Zagreba do New Yorka stala okoli 300 evrov. S tem bi nova družba močno zagrenila tudi življenje hrvaškemu nacionalnemu prevozniku Croatia Airlines.

V floti različni tipi letal
Romić je pred leti napovedal, da računa na polete, ki jih imajo zdaj sezonski letalski prevozniki, ter pričakuje več turistov iz Avstralije, Severne Amerike in Japonske.

Nacional še piše, da se bo Dalmatian.hr razlikoval od drugih nizkocenovnih letalskih družb tudi po tem, da bo imel različne tipe letal v svoji floti. Poleg airbusov 320 in boeingov 737 naj bi potnike na dolgih poletih prevažal v airbusih 330 ali 340.