Na prodajnem seznamu naj bi bil tudi Grand Hotel Union v Ljubljani. Foto: BoBo
Na prodajnem seznamu naj bi bil tudi Grand Hotel Union v Ljubljani. Foto: BoBo
ACH
ACH je v lasti Proteja, družbe, preko katere so menedžerji izpeljali menedžerski odkup. Foto: BoBo
ACH
ACH je nedavno nakazal tudi možnost prodaje družbe Adria Mobil. Foto: BoBo

Izraelski portal Globes piše, da skupina Fattal Hotel Management kupuje štiri hotele v slovenski prestolnici. V ACH-ju so pojasnili, da so Fattalu ponudili ekskluzivo. Skupina Fattal, ki jo lastniško obvladuje in vodi David Fattal, je napovedala nakup štirih hotelov s 574 sobami in 30 konferenčnimi prostori v Ljubljani za 45 milijonov evrov.
To bo njegov prvi vstop na slovenski trg. Podpis sporazuma je načrtovan za 27. oktober, ko naj bi družba sklenila skrbni pregled. Fattal bo 60 odstotkov sredstev za nakup pridobil pri bankah, preostalo pa bo financiral iz lastnih sredstev, piše poslovni portal Globes.

ACH v prestolnici obvladuje štiri hotele: Grand hotel Union skupaj z Executive in Business, Hotel Lev in Central hotel. Kot piše na spletni strani družbe, "štirje hoteli v centru mesta skupaj ponujajo 574 sob".

Brez končne odločitve
V ACH-ju so pojasnili, da se prodajni postopek za družbo Union hoteli, ki ima v lasti omenjene hotele, nadaljuje, kakršnihkoli odločitev o prodaji pa še niso sprejeli. Prodajni postopek je tako po njihovih pojasnilih trenutno v fazi zbiranja ponudb, v kateri sodeluje več potencialnih kupcev.

Od izraelskega interesenta so prejeli zgolj nezavezujočo ponudbo, na podlagi katere so sklenili pogodbo o ekskluzivnosti, ki mu v določenem roku omogoča opravljanje skrbnega pregleda, zatrjuje ACH. Družba se je na drugi strani zavezala, da se do poteka opredeljenega roka ne bo pogajala z drugimi kupci. V ACH-ju so dodali, da izraelska skupina do zdaj še ni začela skrbnega pregleda.

Se pa novica o interesu izraelske skupine za ljubljanske hotele že pozna na Ljubljanski borzi. Trgovanje z delnicami družbe Union hoteli na ljubljanski borzi so začasno ustavili.

Kupuje tudi drugod po svetu
Fattal je ob napovedih za podpis ekskluzivne pogodbe za nakup ljubljanskih hotelov oznanil tudi prevzem hotela v škotskem Edinburgu, ki ga bo nekoliko prenovil in ga vključil v hotelsko verigo Leonardo. Pred tem je Fattal sklenil podobne posle tudi v Amsterdamu in v Madridu.

"Nakupi so v skladu s strateškimi načrti, da širimo blagovno znamko Leonardo v Evropi," so letošnje izvedene in načrtovane nakupe pospremili v Fattalu in napovedali, da bodo znamko krepili z novimi nakupi hotelov v Evropi, ki stojijo na privlačnih lokacijah, ter z izboljševanjem ponudbe v obstoječih.

100 hotelov in 17.000 sob
Družba Fattal Hotel Management je bila ustanovljena leta 1998. V lasti ima 100 hotelov s 17.000 sobami v Izraelu in Evropi. Med 36 hoteli v Izraelu jih je 16 v njeni lasti, 13 jih najema, sedem upravlja. Od 64 hotelov v Evropi jih 35 obvladuje v celoti ali v solastništvu, najema jih 27, dva pa upravlja.

ACH poleg hotelov in Adrie Mobil, ki je eden vodilnih evropskih proizvajalcev počitniških prikolic, avtodomov in mobilnih hišic, oblikuje tudi področje trgovine z vozili, med drugim z družbami Autocommerce in Avto Triglav, ter področje finančnega naložbenja.