Ob lepem vremenu je Krekova koča odprta tudi izven sezone, in sicer ob sobotah, nedeljah in praznikih. Foto: MMC RTV SLO/J. M.
Ob lepem vremenu je Krekova koča odprta tudi izven sezone, in sicer ob sobotah, nedeljah in praznikih. Foto: MMC RTV SLO/J. M.
Triglav
S soncem obsijani Triglav, kot ga je bilo videti z Gladkega vrha. Foto: MMC RTV SLO/J. M.

Naše izhodišče, Prtovč, ena najvišje ležečih vasi na Slovenskem, leži nekaj na jugovzhodnem pobočju Ratitovca. Avto je najbolje pustiti pri cerkvi, kjer je zraslo pravo malo parkirišče. Do Prtovča pridemo po cesti, ki se iz glavne ceste Škofja Loka-Sorica odcepi nasproti tovarne v Železnikih.

Proti vrhu čez Razor
Na vrh sta speljani dve markirani poti. Izbrali smo tisto čez Razor, ki takoj zavije v gozd in se začne prečno vzpenjati čez razmeroma strma pobočja. Pot višje preči slabšo gozdno cesto, le nekoliko za tem pa se nam z desne priključi markirana pot od lovske koče. Nadaljujemo proti Ratitovcu po zložni poti, ki naprej preči strma pobočja. Naprej pot zavije nekoliko proti levi in se začne strmeje vzpenjati. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje na manjšo ravnico imenovano Razor, kjer je tudi razpotje.

Nadaljujemo naravnost po široki poti, ki kmalu zavije v levo in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej preči kratek pas gozda, nato pa nas pripelje na razgledna travnata pobočja Ratitovca. Tu se pot položi, zavije nekoliko proti desni in nas ob lepih razgledih pripelje do Krekove koče na Ratitovcu, pot natančno opisujejo na spletni strani Hribi.net.

V soncu se je kopal Triglav
Na Ratitovcu, tik pod Gladkim vrhom (1667 m), je v poletnih mesecih oskrbovan planinski dom, Krekova koča. Med pijačami, ki gredo najbolje v promet, je tudi tamkajšnje žganje, rož'ca, ki si jo v kombinaciji s čajem (ali pa kar samostojno) privoščijo številni obiskovalci vrha. Njihovemu zgledu smo sledili tudi mi.

Od koče je lep razgled po Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju, v daljavi pa vidimo tudi Julijske Alpe, Karavanke in Kamniške in Savinjske Alpe. V soncu se je na dan našega izleta kopal kralj slovenskih gora - Triglav.

Sestopili smo po poti čez sedlo Poden, ki mimo skalnih stolpičev na začetku spusta vodi čez strma travnata pobočja, nato pa zavije v gozd.

V fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov s pohoda na Ratitovec.