Letališče Jožeta Pučnika. Foto: BoBo
Letališče Jožeta Pučnika. Foto: BoBo

Število premikov letal se je povečalo za 5,9 odstotka, na 36.512, tovorni promet pa se je dvignil za 0,4 odstotka, na 12.378 ton prepeljanega tovora.

Skupina Fraport je danes sočasno z lanskimi celoletnimi podatki o prevozu potnikov in tovora objavila tudi podatke za december. Ti kažejo, da je prek ljubljanskega letališča lanskega decembra potovalo za 0,9 odstotka manj potnikov kot decembra 2017, in sicer 109.000, čeprav je bilo premikov letal kar za 39,9 odstotka več, in sicer 3.437. Oskrba tovora pa se je v primerjavi z decembrom 2017 znižala za 5,6 odstotka, na 1.056 ton.

Lanske številke o prevozu potnikov so za Fraport Slovenija rekordne, saj so prejšnjo rekordno znamko iz leta 2017 dosegli že novembra. V podjetju so pred koncem leta sicer napovedovali še nekoliko boljše rezultate in 1,82 milijona prepeljanih potnikov, vendar, kot so pojasnili, je bila na koncu številka nižja, saj je domači prevoznik Adria Airways prepeljal manj potnikov, kot je bilo pričakovano.

Kot je v pogovoru za STA decembra lani napovedal poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, ob napovedani nadaljnji rasti gospodarstva in turizma letos na letališču pričakujejo umiritev visoke rasti, ki so jo imeli zadnja leta, in stabilnejšo nadaljnjo rast.