Deček, ki lula, domuje v središču mesta, v bližini glavnega bruseljskega trga Grand Place. Foto: Stalno predstavništvo Republike Slovenije v Bruslju
Deček, ki lula, domuje v središču mesta, v bližini glavnega bruseljskega trga Grand Place. Foto: Stalno predstavništvo Republike Slovenije v Bruslju
Februarja letos so v Bruslju odprli muzej, posvečen Mannekenu Pisu. Foto: EPA

Danes popoldne je bil kipec mokrečega dečka odet v gorenjsko narodno nošo. To je četrtič, da je oblečen po slovensko. Prvič so ga tako oblekli 30. aprila 2004, dan pred vstopom Slovenije v EU, drugič ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije, tretjič pa lani, ob 25. obletnici samostojne države.

Ob tej priložnosti je ob kipu zbrane nagovoril predstavnik veleposlaništva, sledil pa je nastop pevskega zbora Sveti Peter iz Radeč pri Zidanem Mostu, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Belgiji.

Posebna oblačila ob posebnih priložnostih
Mannekena Pisa ob posebnih priložnostih oblečejo v posebna oblačila. Doslej si je nadel že več kot 800 oblačil, ki so mu jih podarile države, športniki, umetniki ali različna interesna združenja. Vsa so na ogled v bruseljskem mestnem muzeju.
Kipec, ki ga je v 17. stoletju izdelal Jerome Duqesnoy, je ena glavnih bruseljskih znamenitosti. Vsako leto si ga ogleda na tisoče turistov, ki so pogosto presenečeni nad njegovo majhnostjo - visok je 60 centimetrov.

Deček, ki lula, domuje v središču mesta, v bližini glavnega bruseljskega trga Grand Place. Nedaleč stran sta na dveh različnih koncih tudi deklica, ki lula, in pes, ki lula, a sta precej manj slavna.