Značilni vzorec začasnega mesta sredi puščave v obliki črke C, ki po koncu festivala izgine brez sledi. Foto: Reuters
Značilni vzorec začasnega mesta sredi puščave v obliki črke C, ki po koncu festivala izgine brez sledi. Foto: Reuters

Festival so ustvarili taki, ki so se razlikovali od večine. Začelo se je leta 1986, ko je 20 mladih umetnikov na plaži v San Franciscu zažgalo lesenega moža, zaradi obiska policije, ki je prepovedala kurjenje na prostem, pa so se čez štiri leta preselili v puščavo.

Tam tako zdaj vsako leto ustvarijo začasno skupnost, ki pa po koncu festivala za seboj ne pusti nobenih sledi, da so se sploh kdaj zbrali - za njimi ostane le prazna puščava.

Festival zaznamuje predvsem elektronska glasba, ena izmed vodilnih tradicij dogodka pa je - kot simbol očiščenja - zažig številnih umetniških del, ki predtem krasijo prireditveni prostor.

Nič več tako, kot je bilo
Če je bil festival prva leta še povsem brezplačen, leta 1995 pa so začeli pobirati po 35 dolarjev vstopnine, je vstopnica letos stala kar 390 dolarjev, še dodatnih 50 pa je bilo treba odšteti za prepustnico za vozilo.

Tudi sicer se dolgoletni udeleženci pritožujejo, da je festival vsako leto bolj skomercializiran, saj med njimi ni več le "čudaških umetnikov", ki za čas trajanja festivala pozabijo na vsa pravila sodobnega sveta, pač pa vse več "premožnih razvajencev", ki pridejo tja le zato, da bi bili "in".

Med rednimi udeleženci je sicer tudi igralka Susan Sarandon, letos pa je festival prvič obiskala tudi pevka Katy Perry, v priloženi galeriji pa si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov iz Mesta črne skale, ko je to še stalo.