Vuvuzela - trenutno najbolj osovraženo glasbilo. Foto: EPA
Vuvuzela - trenutno najbolj osovraženo glasbilo. Foto: EPA

Svetovno prvenstvo v nogometu v Južnoafriški republiki je posebno prav zaradi do meter dolgih plastičnih trobil, ki ob pihanju vanje proizvajajo enakomeren zvok v vedno isti višini. Zaradi hrupa, ki spominja na brenčanje roja čebel, bi jih mnogi z veseljem prepovedali.

Glasno glasbilo nevarno za sluh
Glasbilo pa ni le moteče (tudi za tiste, ki prenose tekem spremljajo iz domačih naslanjačev), ampak za navijače na stadionu tudi nevarno. Njihov zvok dosega 127 decibelov, kar je ob nezaščitenih ušesih nevarno visoko. Za izumitelja vuvuzel velja Freddie Maake. Ta naj bi prvo trobilo izdelal leta 1965 iz hupe kolesa, ki ji je dodal cev. Svoj izum Maake dokazuje s fotografijami iz 70. in 80. let na južnoafriških igrah ter s SP-jev v 90. letih. Aluminijasto glasbilo so oblasti takrat označile za orožje in ga prepovedale.

90 odstotkov vuvuzel izdelajo Kitajci
Leta 2001 pa je južnoafriško podjetje Masincedane Sport začelo proizvajati plastično različico vuvuzel. In zaradi letošnjega SP-ja se nasmihajo predvsem Kitajci. Skoraj 90 odstotkov vseh vuvuzel, ki se med svetovnim nogometnim prvenstvom uporabljajo v JAR-u, je namreč izdelanih prav na Kitajskem. Eno izmed podjetij, Jiying Plastic Product Corp., je samo v prvih štirih mesecih letošnjega leta prodalo več kot milijon vuvuzel, a naročil še ni konec. "Načrtujemo, da jih bomo do konca svetovnega prvenstva izdelali še med 300.000 do 500.000," je dejal direktor podjetja Vu Jidžun.

Šest praktičnih primerov uporabe vuvuzel
No, novinar nemškega Bilda pa je odkril, kako bi lahko, predvsem brez motečega zvoka, trobilo uporabljali tudi ob vsakdanjih opravkih. Vuvuzele bi lahko prišle prav tudi po nogometnem prvenstvu kot držalo za šopek rož, pripomoček za poslušanje, pripomoček za igranje biljarda, lij za točenje goriva v avtomobil, pripomoček za odmaševanje WC-školjke in pripomoček za pitje večje količine piva.

Za lažjo predstavo si oglejte fotografije spodaj.