Replika ladje Bounty, ki je bila zgrajena za film leta 1962. Foto: EPA
Replika ladje Bounty, ki je bila zgrajena za film leta 1962. Foto: EPA

28. aprila bo minilo 221 let, odkar se je začela pisati ena najbolj neverjetnih pomorskih zgodb, ki se je trdno zasidrala v zgodovino. Takrat je namreč na ladji britanske kraljeve mornarice HMS Bounty prišlo do upora, ki ga je vodil prvi častnik Fletcher Christian. Posadka je na Tahitiju kar pet mesecev nabirala sadike kruhovca, nato pa so odpluli proti Zahodni Indiji, ko je v bližini otoka Tonga nenadoma prišlo do upora.

Kapitana Bligha in 18 njemu zvestih mornarjev so uporniki pregnali iz ladje ter jih v majhnem reševalnem čolnu, ki je puščal, prepustili divjemu morju. Tako rekoč brez hrane, vode in pomorskih zemljevidov so kar sedem tednov preživljali hudo agonijo, nato pa 14. junija le pripluli do Timorja.

Novih sedem tednov pekla na morju
Zdaj pa se avstralski pustolovec Don McIntyre skupaj s tremi prijatelji odpravlja na isto pot. V repliki Blighovega čolnička bodo 28. aprila odrinili iz Tonge in v sedmih tednih poskušali pripluti do Timorja. Prav tako brez pomorskih zemljevidov, s pičlo zalogo hrane in vode.

McIntyre pa ni edini, ki ga je prevzela zgodba kapitana Bligha. Možje z ladje Bounty so oživeli tudi na velikem platnu, v kultni filmski uspešnici iz leta 1962 je zaigral Marlon Brando, ki ga je prizorišče snemanja filma tako očaralo, da je si otoček Tetiaroa v Francoski Polineziji kar kupil.