Neposrečena novogradnja sredi kitajske prestolnice. Foto: Reuters
Neposrečena novogradnja sredi kitajske prestolnice. Foto: Reuters

Uredništvo časopisa People's Daily se bo v kratkem preselilo v stavbo v središču prestolnice Peking, a arhitekt ni bil preveč posrečeno izbran. Zgradba je namreč zaradi svoje oblike precej podobna moškemu spolnemu organu, kar je med kitajskimi blogerji sprožilo cel niz posmehljivih in zabavljivih komentarjev.

Večino zapisov so neusmiljeni kitajski cenzorji izbrisali, nekaj pa se jim je le uspelo obdržati na svetovnem spletu. Neki kitajski bloger je tako zapisal: "Videti je, da bo People's Daily vstal, torej je še možnost za uresničitev kitajskih sanj."

Izginili s spleta
Takšni in podobni zapisi pa so redki, saj zadetkov na tamkajšnjem družbenem omrežju Sina Weibo (gre za nekakšno kitajsko različico Twitterja) na to temo praktično ni. "V skladu z obstoječimi zakoni, omejitvami in pravili zadetki iskanja ne morejo biti prikazani," se po poročanju francoske agencije AFP prikaže sporočilo na zaslonu.

Časopis People's Daily je glavni medijski kanal vladajoče kitajske komunistične partije.

Duhoviti Kitajci pa so opazili še nekaj - da stolp v obliki penisa odlično dopolnjuje še eno stavbo, sedež kitajske državne televizije (CCTV). Te zgradbe se je namreč prijel vzdevek velike spodnjice.