Pristnost kitare je potrdil strokovnjak. Foto: EPA
Pristnost kitare je potrdil strokovnjak. Foto: EPA

Uradna pričakovanja dražbene hiše Julien, ki bo 6. novembra dražila akustično kitaro J-160E Gibson, so med 600.000 in 800.000 ameriškimi dolarji, lastnik Darren Julien pa se poigrava z mislijo na še več.

"Lennonovi predmeti se na dražbah ne znajdejo pogosto, saj jih njihovi lastniki želijo obdržati in zato niso na prodaj. In to je ena njegovih najljubših kitar in ves čas je govoril, kako si želi, da bi jo še vedno imel. Gre za eno največjih najdb v glasbeni zgodovini," zatrjuje Julien, ki se poigrava z mislijo, da bi tej kitari uspelo preseči rekord iz leta 2013, ko so za električno kitaro Boba Dylana iztržili 965.000 ameriških dolarjev.

Našla se je 50 let pozneje
Omenjena Lennonova kitara je izginila leta 1963 med božičnim koncertom Beatlov, nato pa se je pojavila 50 let pozneje, ko jo je moški z imenom John McCaw kupil v trgovini z rabljenimi stvarmi.

Njeno pristnost je potrdil tudi Andy Babiuk, strokovnjak za glasbeno opremo skupine Beatles, ki je primerjal serijsko številko, vzorec in praske na lesu s fotografijami in videoposnetki Lennonovega igranja nanjo.