Avtomobil mercedes-benz 300 SLR uhlenhaut iz leta 1955 je šel pred kratkim v Nemčiji pod dražbeno kladivce. Vozilo, le eden izmed dveh prototipov, ki jih je izdelal Mercedes-Benzov dirkaški oddelek, je v stuttgartskem muzeju Mercedes-Benz iztržilo kar 135 milijonov evrov.

Po besedah dražbene hiše RM Sotheby's gre tako za najdražji prodani avtomobil doslej, hkrati pa podjetje za dražbe klasičnih avtomobilov pravi, da se vozilo zaradi visoke cene uvršča med "10 najdragocenejših predmetov, ki so bili kadar koli prodani na dražbi v kateri koli zbirateljski kategoriji".

Izkupiček dražbe bo sicer namenjen ustanovitvi svetovnega sklada Mercedes-Benz, ki bo financiral okoljsko znanost in raziskave na področju razogljičenja.

Drugi prototip ostaja v lasti podjetja

Starodobnik, ki je poimenovan po svojem ustvarjalcu in glavnem inženirju Rudolfu Uhlenhautu, je bil prodan zasebnemu zbiralcu. Kupec se je sicer strinjal, da bo avtomobil še naprej na voljo za javno razstavo ob posebnih priložnostih.

Drugi prototip medtem ostaja v lasti podjetja in bo še naprej razstavljen v muzeju.

Mercedes je s prodajo dosegel skoraj trikrat višjo ceno od prejšnjega rekorda, ki ga je leta 2018 postavil Ferrari 250 GTO iz leta 1962. Zanj so namreč iztržili "samo" več kot 45 milijonov evrov.