Mačje kavarne so japonski izum. Foto: Reuters
Mačje kavarne so japonski izum. Foto: Reuters

Od maja je namreč v avstrijski prestolnici mogoče spiti kavo v kavarni Cafe Neko, kjer lahko obiskovalci po mili volji crkljajo pet mačk iz zavetišča. Moritz, Luca, Momo, Sonia in Thomas so že postale prave kavarniške mačke.

Lastnika Cafe Neko Alexander Thür in njegova žena Takako Ishimitsu sta želela modne smernice iz Japonske, kjer obstaja že 140 tovrstnih kavarn, prenesti še v avstrijsko prestolnico.

Iz živalskega zavetišča sta tako pripeljala pet mačk in jih že mesec dni pred odprtjem naselila v kavarno, da so se lahko v miru navadile na novo domovanje. Priprave na odprtje kavarne, ki lahko sprejme do 50 gostov, so trajale kar tri leta, saj sta morala pridobiti vsa potrebna dovoljenja in zadovoljiti stroge higienske predpise.

Vstop v kuhinjo prepovedan
Miroljubne in družabne mačke plezajo po mačjih stojalih, se igrajo s cofi, ovohavajo čevlje gostov, njihove torbice uporabijo za udobno blazino ter predejo, medtem ko jih gostje božajo. Vstop v kuhinjo in v skladišče s hrano pa jim je zaradi higienskih predpisov prepovedan.

Mačjeljubci lahko poleg kave in domačih tort v kavarni naročijo tudi nekatere druge jedi, predvsem take, ki mačkam ne dišijo preveč. A za vsak primer jim hrano postrežejo na pokritih krožnikih.