Na prazniku bodo svoje izdelke predstavili tako vinarji kot oljkarji. Foto: EPA
Na prazniku bodo svoje izdelke predstavili tako vinarji kot oljkarji. Foto: EPA

Zmagovalci letošnjega praznika, ki ga zaznamujejo rekordna udeležba prijavljenih vin in etnično obarvane prireditve, so že znani. Na 38. prazniku refoška je v kategoriji rdečih vin zmagal refošk Kocinski 2007 iz vinske kleti Steras iz Šareda, v kategoriji malvazij in belih vin pa je prvo mesto pripadlo malvaziji Capodistria 1998 iz vinske kleti Vinakoper.

Svoje izdelke bodo predstavili vinarji in oljkarji
V kategoriji stekleničenih vin, kjer so nagrade podelili še najboljšemu avtohtonemu muškatu in sladkemu vinu, je letos tekmovalo 60 prijavljenih. Kar 74 vinarjev se je pomerilo v kategoriji odprtih vin. Najboljše ocenjena vina bo prihodnjo soboto in nedeljo mogoče poskusiti na vodenih degustacijah v mareziški kanavi, ki bo obiskovalcem ponudila še kulinarične dobrote in kruh iz krušne peči.

Ljubiteljem vin se bodo na vinskem sejmu prihodnji konec tedna v mareziškem kulturnem domu predstavili vinarji, oljkarji in sommelierji. Njihovo ponudbo bo dopolnjevala kmetijska tržnica s ponudbo kmetijske mehanizacije, sadja, zelenjava, medu, sira in drugih pridelkov Slovenske Istre.

Mednarodno srečanje pihalnih orkestrov
Za zabavo bodo poskrbeli folklorne skupine, harmonikarji in ljudski pevci, vsi športni navdušenci pa se bodo lahko udeležili turnirja v malem nogometu, kolesarske dirke, balinanja in rekreativnega pohoda. Zadnji dan praznovanja bosta zaznamovala 11. mednarodno srečanje pihalnih orkestrov iz Italije, Hrvaške, Slovenije in Avstrije in povorka z motivi iz kmečkega življenja.