Najdbe orjaških anakond so pogoste, toda pri dokaznih gradivih gre velikokrat za fotomontaže. Foto: Reuters
Najdbe orjaških anakond so pogoste, toda pri dokaznih gradivih gre velikokrat za fotomontaže. Foto: Reuters

Sodeč po opisu dogodka, naj bi anakondo našli delavci, ki so minirali jamo v Altamiri, medtem ko so gradili jez Belo Monte Dam na reki Xingu v brazilski zvezni državi Para.

Bila je tako ogromna, da so jo morali premaknili z žerjavom, posnetek žival prikazuje mrtvo, ni pa jasno, ali so jo ubili delavci ali so jo tako po nadzorovani eksploziji že našli.

Novico so v zadnjih dveh dneh povzeli številni svetovni mediji od ZDA do Balkana. A novica sploh ni resnična, zatrjuje spletna stran plus55, platforma, ki so jo ustvarili brazilski novinarji, in to sicer prav zato, da bi pomagali pri razčiščevanju (dez)informacij, povezanih z Brazilijo. "Zgodbo je objavil britanski tabloid Daily Mail, na stotine medijev po vsem svetu pa se je zaneslo na to informacijo," so zapisali.

Gradbeni delavci najdbo že zanikali
Pojasnili so, da je pripadajoči foto- in videomaterial pravzaprav zbir posnetkov različnih anakond, ki krožijo po spletu, med drugim sedemmetrske anakonde, za katero je bilo septembra lani usodno prečkanje ceste v brazilski zvezni državi Mato Grosso do Sul.

Opozorili so še, da niti ne gre za novo novico, saj se je prvič pojavila že februarja. In res je objavljeni videoposnetek star že nekaj mesecev, medtem pa je gradbeno podjetje, ki stoji za gradnjo jeza, tudi že zanikalo, da bi njihovi delavci našli kar koli takega, dodajajo.