Peš okrog sveta. Foto: goliath.mail2web.com
Peš okrog sveta. Foto: goliath.mail2web.com
V Rusijo sta popotnika prišla čez Beringov preliv. Foto: EPA
Karl Bushby na poledenelem Beringovem morju
Do zdaj je prehodil kar 27.000 kilometrov. Foto: goliath.mail2web.com

Popotnika sta namreč vstopila v Rusijo, ne da bi ju preverili na mejnem prehodu, zato bosta najverjetneje pregnana iz države in oglobljena, kar bi lahko resno ogrozilo njune sanje o hoji okrog sveta.

Britanec Karl Bushby in Američan Dimitry Kieffer sta morala plačati kazen 2.000 rubljev, kar znaša približno 15.000 tolarjev, imata pa deset dni časa, da se pritožita na razsodbo sodišča v ruski regiji Čukotka na Daljnem Vzhodu.

Glede nadaljnjih ukrepov se pustolovca ne strinjata: Bushby razmišlja o pritožbi, Kieffer pa ne, saj bi lahko trajalo nekaj mesecev, da se zadeva razreši na sodišču.

Za Bushbyjem že tri Amerike
Dvojica popotnikov od 1. aprila, ko sta vstopila v Rusijo čez Beringov preliv in so ju tam zadržali, prebiva v samotni vasici Lavrentija, ki je od prestolnice province Anadir oddaljena 800 kilometrov. Od Beringove ožine med Aljasko in Čukotko sta do omenjene vasi za pot 120 kilometrov potrebovala 15 dni.

Bushby je nekdanji član paravojaške enote. Na hojo okoli sveta, ki jo je začel na skrajnem jugu Južne Amerike, se je podal 1. novembra 1998. Do zdaj je prehodil kar 27.000 kilometrov, za njim so Južna, Srednja in Severna Amerika. Rad bi postal prvi človek, ki je prehodil pot okoli celega sveta. Kieffer se mu je pridružil na poti čez Beringov preliv.

Učenje ruščine v družbi očeta Leonida
V Rusiji so jima odvzeli vso električno opremo, smuči, palice, zaščitne obleke, podvodne rokavice in sani, piše na njuni spletni strani https://goliath.mail2web.com/. Opremo naj bi pregledali strokovnjaki, ki sodelujejo v preiskavi. Karl in Dimitry sta na spletni strani zapisala še, da se počutita dobro in uživata v odličnih obrokih, ki jima jih pripravlja njun prijatelj oče Leonid, pravoslavni duhovnik, ki jima je ponudil streho nad glavo. Uspelo jima je celo najti radijsko postajo iz Anadirja, ki predvaja rusko in ameriško popularno glasbo. Čas si krajšata tudi z naprednim učenjem ruščine, saj bi se rada čim prej prilagodila novemu okolju. Slovar in zbirko rekel sta si izposodila v tamkajšnji knjižnici.