Strokovnjaki ne verjamejo, da bi Jezus pri zadnji večerji pil iz čaše, ki je bila stoletja hranjena na vzhodu Walesa. Foto: EPA
Strokovnjaki ne verjamejo, da bi Jezus pri zadnji večerji pil iz čaše, ki je bila stoletja hranjena na vzhodu Walesa. Foto: EPA

Osem policistov s psom je v nedeljo zjutraj podrobneje preiskalo vsako ped vaškega puba, a iskanega predmeta, ki sliši na ime Nanteos, niso našli. Čašo, za katero verjamejo, da ima zdravilno moč, so neznanci ukradli pred mesec dni.

Najdba je razočarala
Edino stvar, ki so jo v pivnici britanski organi pregona našli in je vsaj do določene mere spominjala na črno leseno čašo, je bila stara skleda, v kateri gostom puba postrežejo mešano solato. "V pub pride veliko falotov in potepuhov, vendar mislim, da nihče od njih ni sposoben ukrasti česa tako dragocenega," je dejala lastnica puba Di Franklyn.

Za temno leseno čašo, ki je bila ob kraji hranjena v modrem svilenem ovoju, mnogi verjamejo, da je sveti gral. Legenda namreč pravi, da naj bi prav iz Nanteos Cupa Jezus pil pri zadnji večerji. Črna čaša naj bi po legendi na otok prišla s pomočjo Jožefa iz Arimateje, lastnika groba, v katerega je bil po križanju pokopan Jezus.

Iskani kelih je dobil ime po hiši Nanteos Mansion v Walesu, kjer je bil hranjen vse do leta 1952. Po tem, ko so jo tja prinesli menihi v 16. stoletju, ki so se na zahod Walesa zatekli pred Henryem VII. ki je razpustil samostanski red.

Znanstveniki, ki so proučevali kelih, so dejali, da čaša Nanteos izvira iz časov več stoletij po Kristusovem križanju. Skrivnost svetega grala je skozi stoletja očarala številne strokovnjake kakor tudi laike, navdihnila pa je tudi številne ustvarjalce, med njimi avtorja uspešnic Dana Browna, ki ji je v Da Vincijevi šifri namenil pomembno vlogo.