Predstavitev štirih slovenskih rekorderjev. Z leve predstavnici založbe Učila Mojca Benedičič in Branka Fišer ter rekorderji Luka Trpin, Matej Burger, Mateja Rosa in Ivan Koncut. Foto: Založba Učila
Predstavitev štirih slovenskih rekorderjev. Z leve predstavnici založbe Učila Mojca Benedičič in Branka Fišer ter rekorderji Luka Trpin, Matej Burger, Mateja Rosa in Ivan Koncut. Foto: Založba Učila

Guinnessova knjiga rekordov je v zadnjem letu dni prejela skoraj 40.000 prijav za rekorde, strogim merilom za vpis med najboljše pa je uspelo doseči 4964 rekorderjem. V slovenski različici je popisanih 2697 rekordov, med njimi je tudi 17 slovenskih.

Grško-ukrajinski telovadec Sein Evgen je postavil rekord pri dvigu najtežje 151,56-kilogramske uteži na drogu s tricepsi. Šetlandski poni Alvin je postal najhitrejši konj pri hoji po zadnjih tacah, pet metrov je prehodil v 16,7 sekunde. Mike Wimmer iz ZDA je v slabih 11 urah sestavil repliko Titanika iz kock lego, na Norveškem so ujeli največjega 113 centimetrov dolgega bakalarja, Danca Mikkel Hartmann-Petersen in Soren Anker Madsen pa sta za svoje podkaste v reviji objavila najmanjši oglas na svetu v velikosti, manjši od kvadratnega centimetra.

Skozi največjo matico na svetu tudi Dunking Devils

Na uradni predstavitvi knjige založbe Učila v Ljubljani so se predstavili štirje slovenski rekorderji. Še posebej poudarjena je bila največja matica na svetu, ki se je uvrstila tudi v urednikov izbor Guinnessove knjige. Podjetje Matica MB iz Komende je leta 2020 izdelala največjo matico na svetu z merami 3,6 x 4,16 x 2 metra.

Direktor podjetja Matej Burger je na predstavitvi povedal, da je izdelava matice trajala 3,5 meseca. Poseben izziv je bil tudi prevoz dvotonske matice. "Če bi bila še dva centimetra višja, bi morali podreti delavnico, da bi jo spravili ven," je povedal Burger.

Med promocijo rekorda so matico za svoje vragolije uporabili tudi Dunking Devils, ki so se poganjali skozi matico, pri čemer so morali biti pozorni na oster navoj, ki bi jih lahko tudi huje ranil. Matica je zdaj razstavljena pred sedežem podjetja, kjer predstavlja njihov moto "kvaliteta, znanje, sanje".

Luka Trpin pokazal košarkarske veščine

Največ zanimanja na sami predstavitvi je zagotovo pritegnil košarkar Luka Trpin, ki je pred novinarji demonstriral košarkarske veščine, s katerimi je podrl kar dva obstoječa rekorda – največ košarkarskih osmic v minuti (74) in največ košarkarskih osmic z odbojem v minuti (67).

"Pravila so precej stroga. Prisotni morata biti dve priči, ki nadzirata, da ni kršitev, in štejeta ponovitve. Prisotna morata biti dva časomerilca. Imeti moraš posnetek postavljanja rekorda in posnetek celotnega dogodka ter slikovni material. Izpolnjenih mora biti dosti pogojev, da ni manipulacij. Pregled materiala je nato trajal tri mesece, preden so mi sporočili, da sem podrl rekord," je zapletena pravila Guinnessove knjige pojasnil Trpin, ki se že od mladih nog ukvarja s košarko.

Poudaril je, da je bila za podvig pomembnejša psihična kot fizična priprava. "Nekajkrat sem moral doma rekord izvesti sam zase, da sem videl, da sem ga sposoben podreti," je pojasnil.

Med rekorderji tudi profesionalni športniki

V kategoriji športa je sicer še več slovenskih rekordov. Primož Roglič ima rekord za največ zaporednih osvojenih zmag (3) na španski kolesarski dirki Vuelta, Janja Garnbret je v Španiji z oceno 5,14b podrla rekord za najtežji flash vzpon med ženskami.

Uroš Kraševac in Maruša Močnik sta postavila rekord za "najdaljšo prejadrano razdaljo v dvoje na barki tipa 'dinghyy'", ko sta v štirih dneh premagala 621,5 kilometra. V Angliji živeča Sasha Kenney pa je pretekla najhitrejši maraton med vrtenjem obroča hulahup, za kar je porabila 5 ur 5 minut in 57 sekund.

V Lendavi skuhali 1801 kilogram bograča

Poseben rekord je na področju kulinarike podrla tudi prestolnica Bograča – občina Lendava. Septembra 2021 so skuhali največjo količino bograča do zdaj, 1801 kilogram. "Naj bi ga bilo 1500 kilogramov, a so nato kuharji opazili, da gre v kotel še večja količina," je pojasnil predstavnik občine Ivan Koncut.

Bograč je pripravljalo šest kuharjev in 20 pomočnikov, porabili pa so 400 kg čebule, 200 kg govedine, 160 kg divjačine in 300 kg svinjine. Vseh 3500 porcij bograča so tudi pojedli na občinski trgatvi. Naslednji projekt bo odprtje Hiše Guinnessovega bograča, v kateri bodo ponudili same domače jedi, kjer "ne bo kokakole in pice".

Predjamski grad v kategoriji Okoli sveta v 300 rekordih

Vodilne teme letošnje izdaje Guinnessove knjige so vesolje, raznolikost in vključenost ter 150. obletnica romana Julesa Verna V osemdesetih dneh okoli sveta. V sklopu zadnje teme je bil v kategorijo Okoli sveta v 300 rekordih uvrščen tudi Predjamski grad.

Največji jamski grad na svetu. Foto: BoBo
Največji jamski grad na svetu. Foto: BoBo

Njegovih 35 metrov dolžine ga je postavilo na sam vrh lestvice jamskih gradov. Poleg tega ga številni zaradi njegove lege in legende o Erazmu Predjamskem označujejo tudi za "pravljičnega".

Sorodna novica Štirje kovači postali najdlje delujoči narodnozabavni ansambel na svetu

Čeprav po svetu kroži tudi mit, da so na gradu snemali dele serij Igra prestolov, to vendarle ni tako zelo daleč od resnice, saj je ob ogledu gradu inspiracijo za delo Pesem ledu in ognja – na katerem temelji Igra prestolov – dobil pisatelj George R. R. Martin. V gradu je snemal tudi igralec Jackie Chan, ki se je med enim izmed skokov precej hudo poškodoval, je pojasnila predstavnica za odnose z javnostjo Mateja Rosa. Nazadnje pa so v gradu snemali Netflixovo serijo The Witcher.

Ansambel Štirje kovači neprekinjeno igra že več kot 66 let

Na področju glasbe so rekord za najstarejši neprekinjeno delujoči slovenski narodnozabavni ansambel postavili Štirje kovači, ki so glasbeno dejavni že 66 let in 103 dni. Letos je ansambel v domačem Slovenj Gradcu dobil tudi muzej.