Mnogi vojaki se novim pravilom posmehujejo. Foto: EPA
Mnogi vojaki se novim pravilom posmehujejo. Foto: EPA

Člen A.26301.1l, ki ima naslov Videz zveznih enot, je na družbenih omrežjih v Nemčiji sprožil pravi vihar, saj so se številni posmehovali novim smernicam. Ta člen je tudi zasenčil mnogo pomembnejšo vsebino o resnih temah.

Čeprav se je veliko Nemcem pretirana zdela že prepoved štrlečih las in zaraščenih brad, pa je največ razburjenja povzročil stavek o tetovažah. Obrambno ministrstvo tetovaže sicer dopušča, a "diskriminatorne, pornografske in neustavne" podobe morajo biti vedno pokrite, ko vojak nosi uniformo. Enako pravilo je treba spoštovati tudi, če je tetovaža na rokah, vratu ali obrazu.

S piercingom "ozaljšana" ustnica prav tako nima kaj iskati v oboroženih silah, uhani pa morajo biti prekriti. Za zdaj še ni jasno, kako bo nemška vojska nadzorovala vsa ta pravila.

Izraelski vojaki v avtomobilu nad zakonom
Agencije pa so postregle še eno zanimivost iz vojske. Ta prihaja iz Izraela, kjer si je tamkajšnja vojska izborila pravico, da ne plačuje kazni za prometne prekrške in parkiranje, kar je povzročilo veliko brezbrižnost in nemarnost med vojaki in uslužbenci obrambnega ministrstva.

Samo v mestu Ramat Gan naj bi bilo tako obrambno ministrstvo oblastem dolžno okoli 700.000 evrov. Nekateri opozarjajo, da je to nesprejemljivo, "saj ta izjema spodkopava osnovno pravilo enakosti pred zakonom".