V zadnjem času je prijav spolnih napadov na švedskih glasbenih festivalih vse več. Foto: Reuters
V zadnjem času je prijav spolnih napadov na švedskih glasbenih festivalih vse več. Foto: Reuters

"Kaj menite o tem, da bi pripravili festival, na katerem bi bili dobrodošli samo nemoški," je tvitnila Emma Knyckare po tem, ko so v javnosti zakrožile novice, da največjega švedskega festivala naslednje leto ne bo. Dodala je, da se bo festival odvijal, dokler se "vsi moški ne bodo naučili, kako se obnašati."

Dan po objavi na Twitterju je potrdila svoje načrte in dodala, da bo prvi "brezmoški" švedski festival luč ugledal prihodnje poletje. Po poročanju BBC-ja namerava komičarka v naslednjih dneh sestaviti ekipo organizatorjev in vodij projektov, o nadaljnjih korakih pa bo javnost obveščena, ko bo čas za to.

Emma Knyckare, ki dela tudi kot radijska voditeljica, je očitke, da je prepoved vstopa za moške nepravična, zavrnila. Za švedski časopis Aftonbladet je povedala: "Zdi se, da je neprestana diskriminacija žensk sprejemljiva, zato se mi tridnevna diskriminacija moških ne zdi sporna."

Odpoved festivala zaradi spolnih napadov
Švedsko so pretekli konec tedna preplavile novice o deviantnem vedenju na največjem glasbenem festivalu v tej državi. Prijave policiji v mestu Norrköping o štirih posilstvih in 23 spolnih napadih so prisilile organizatorje, da so za prihodnje leto odpovedali festival Bråvalla. S podobnimi težavami so se ukvarjali tudi na lanski izvedbi festivala, kar so obtoževali tudi nastopajoči glasbeniki.

Organizatorji festivala so po vsem tem izjavili: "Besede ne morejo opisati, kako zelo žalostni smo, dogodke obžalujemo in jih obsojamo. Na našem festivalu takšnega obnašanja ne dopuščamo."