V drugi sezoni se je znatno povečalo tudi število likov - glavno četverico so sestavljali Rachel McAdams, Colin Farrell, Vince Vaughn in Taylor Kitsch. Foto: HBO
V drugi sezoni se je znatno povečalo tudi število likov - glavno četverico so sestavljali Rachel McAdams, Colin Farrell, Vince Vaughn in Taylor Kitsch. Foto: HBO
Prva sezona je skoraj takoj dobila status kultne. Veliko zaslug za to sta imela tudi odlična McConaughey in Harrelson, dobra kolega tudi zasebno. Foto: HBO
Usoda Pravega detektiva je za zdaj nejasna. Foto: HBO

Pizzolatto se je med najobetavnejše TV-pisce izstrelil prav s prvo sezono Pravega detektiva (2014), ki so jo mnogi označevali za pravo mojstrovino, moderno popkulturno klasiko. Kemija med protagonistoma, Matthewom McConaugheyjem in Woodyjem Harrelsonom je bila odlična, dinamika med njima pa je bila gonilo osmih epizod, v katerih sta bila detektiva več desetletij na lovu za okultnim morilcem.

Tudi s pomočjo prve sezone Pravega detektiva je McConaughey doživel tisto svojo igralsko renesanso, ki je vrhunec dosegla v oskarju za glavno moško vlogo v drami Dallas Buyers Club.

Čeprav je finale sezone mnoge razočaral, pa so bila pričakovanja za drugo sezono velika. Očitno prevelika, kar je pozneje posredno priznal tudi Pizzolatto. Druga sezona, v kateri sta boj z mlini na veter proti skorumpiranemu sistemu bila Colin Farrell in Rachel McAdams, je bila razočaranje, kritiki so ji očitali predvsem pretencioznost, konfuznost, prenasičenost z liki in dogodki ter nemalo patetike.

Menjava vodilnih pri HBO
Očitno je bil skok iz zloveščih močvar Louisiane v urbano džunglo Kalifornije za serijo usoden, še posebej z menjavo programskega direktorja HBO-ja - Michaela Lombarda je prejšnji mesec malce presenetljivo zamenjal Casey Bloys, ki naj bi imel kaj malo posluha za novo sezono Pravega detektiva, poroča Hollywood Reporter.

Namesto tega naj bi Pizzolatto, ki je lani podpisal dveletno pogodbo s HBO-jem, presedlal k popolnoma novim projektom. Pizzolatto sicer nikdar ni nameraval posneti več kot tri sezone Pravega detektiva, da pa druga sezona ni izpolnila pričakovanj, je priznal tudi zdaj že nekdanji programski direktor Lombardo, ki je velik del odgovornosti prevzel nase, saj naj bi - skupaj s hišo - Pizzolatta časovno priganjal, trpela pa je kakovost.

"Lahko vam povem, kaj je naš največji polom - čeprav ne vem, ali bi Pravi detektiv 2 označil za polom -, ko rečemo nekomu, naj zadevo posname do določenega datuma, namesto da bi pustili, da proces pisanja poteka po svojem naravnem ritmu," je povedal Lombardo januarja.
"Mislim, da je bila v tem konkretnem primeru prva sezona Pravega detektiva nekaj, o čemer je Nic Pizzolatto dolgo razmišljal in zoril, če se tako izrazim. On je pisec z dušo. Mi pa smo mu postavili rok. In prevzemam odgovornost. Na tisti točki sem postal prevelik birokrat. Zanesel nas je tudi uspeh prve sezone in vsi smo postali pohlepni in hoteli uspeh ponoviti," je priznal.

Kot poroča Variety, naj bi sicer končno besedo o tretji sezoni vseeno imel Pizzolatto, ki so mu pri HBO-ju baje dali tri možnosti: ali naj najame dodatne scenariste, ali naj zamenja vodjo projekta, ali pa naj za vsem skupaj stoji sam, podobno kot pri drugi sezoni. V vsakem primeru pa bi bil Pizzolatto še vedno izvršni producent.