Mei Šiang in Tian Tian so Kitajci Američanom posodili za 10 let. Foto: Reuters
Mei Šiang in Tian Tian so Kitajci Američanom posodili za 10 let. Foto: Reuters
Včasih je v prvih dneh po kotitvi potrebna tudi pomoč veterinarjev. Na fotografiji je 10 dni star in le 68 gramov težek panda, ki ga hrani veterinar v centru za pande v Čengduju. Foto: EPA
Veterinarji pri ugotavljanju brejosti pand velikokrat uporabijo ultrazvok. Foto: EPA

Mama in mladič se dobro počutita, je povedal tiskovni predstavnik živalskega vrta in poudaril, da je to za washingtonski živalski vrt resnična prelomnica, saj je to prvi mladič njihovega para pand.

Kotitev so skrbno spremljali veterinarji, ki bodo napredek malčka v naslednjih tednih in mesecih pozorno opazovali. Sprva le od daleč, saj v ogrado, kjer prebivajo pande, prvih nekaj tednov ne bodo vstopali. Materi in mladiču bi radi nudili potreben mir in čas, da se navadita eden na drugega, malček pa bo v tem času okrepil svoj imunski sistem.

Tudi spol zaenkrat še belega novorojenčka bodo lahko določili šele po prvih tednih.

Črno-bele pande so verjetno najbolj prepoznavna ogrožena živalska vrsta na svetu. Mladičkova starša, mamo Mei Šiang in očeta Tian Tian, so Kitajci za 10 let posodili živalskemu vrtu Smithsonian v Washingtonu. Njuni mladiči so uradno v lasti Kitajske in naj bi se vrnili v domovino.

Rojstva pand v ujetništvu so izredno redka. Tudi v Washingtonu so na ta dogodek čakali zelo dolgo. Prejšnji par teh ljubkih živali, Ling Ling in Hsing Hsing, je imel sicer med letoma 1983 in 1989 pet mladičev, vendar so vsi umrli v prvih dneh po rojstvu.

Je ali ni breja?
Pando Mei Šiang so s Tian Tianovim semenom umetno oplodili marca, vendar pa veterinarji vse do konca niso bili 100-odstotno prepričani, da je Mei Šiang res breja. Pri pandah so zelo pogoste tudi namišljene brejosti, ko se samice po paritvi ali umetni osemenitvi obnašajo, kot da so breje, čeprav v resnici niso. Tudi Mei Šiang se je zadnji dve pomladi zgodilo enako.

Da bi ugotovili, če gre tokrat zares, so veterinarji Mei Šiang večkrat naredili ultrazvok. Eden izmed veterinarjev je povedal, da je to ena redkih samic pand, ki so navajene na ta postopek: "Pridno se uleže, nekdo jo hrani s hruškami in jabolki in to je to! Vendar zdaj že kako leto in pol ni več tako ubogljiva, zato si letos z ultrazvokom nismo kaj prida pomagali." No, na koncu se je vse srečno končalo, pred njimi pa je nekaj tednov veselja, a tudi skrbi.

Mladička bodo obiskovalci lahko videli šele čez tri mesece, tiskovni predstavnik pa je konferenco ob srečnem dogodku končal z besedami: "Ne vem, če je srčkana tista beseda, s katero bi opisal malega. Je precej plešast, oči ima še zaprte, je pa res, res majhen."