Indijske ekipe so lansko poletje preplavile Slovenijo. Foto: RT/Mankica Kranjec
Indijske ekipe so lansko poletje preplavile Slovenijo. Foto: RT/Mankica Kranjec
Svathi Činukulu je predvsem ljubezenska zgodba. Foto: Youtube
Zlovešči 'stric v ozadju'. Foto: Youtube

Indijske snemalne ekipe so bile lani in letos poleti nad slovenskimi kraji naravnost očarane in so pele slavospeve Ljubljani, Predjamskemu gradu, Piranu, Bledu, Bohinju, Kranjski Gori, Mozirju in Triglavskemu narodnemu parku. Ob tem so obljubljali velik priliv indijskih turistov, ki da navadno radi obiščejo zanimive eksotične kraje, ki jim jih predstavi Bollywood.

A če so filmi, kot je Nayak, še predstavili romantično podobo podalpske deželice, je ton serije Svathi Činukulu malce manj ... prijazen. In vprašanje, koliko turistov bi k nam privabila serija, ki - resda z ne najbolj prepričljivo igro - izpostavlja grozote, ki se lahko nič hudega slutečim Indijcem pripetijo v Sloveniji.

Prvi del serije Svathi Činukulu se odpre s prizorom Indijke, ki izstopi z vlaka Slovenskih železnic na ljubljanski železniški postaji, nato pa prijateljici po telefonu sporoči, da je v Sloveniji in da jo čaka. Ob tem jo iz ozadja opazuje sumljiv moški, ki ji nazadnje ob zvokih grozeče glasbe iz rok iztrga torbico z vsem, kar ima mladenka s seboj, in z njo zbeži.
Obupani klici na pomoč
Nadaljnjih pet minut ob njenih krikih - "Please, give me back my bag" ("Prosim, vrnite mi torbico") - spremljamo obupno preganjanje dvojice po Ljubljani in mimo vseh njenih znamenitosti, ki pa zaradi zločina ne delujejo kot najboljši oglas za našo državo. Ona nazadnje obupa in se bridko zjoče ob kovinskih smetnjakih za ločevanje odpadkov pred Namo.

Približa se ji slovenski policist, ki jo v nerazumljivem jeziku vpraša, kaj je narobe. Ona mu pove, da je iz Indije in da ji je moški vzel vse. Policist ni videti najbolj dovzeten za njene težave.
"Gremo na postajo!"
Pokliče policijskega kolega, ki govori angleško, a od Indijke zahteva potni list, čeprav mu ona dopoveduje, da je ukraden. A neprijazni policist vztraja, da hoče takoj njen potni list in da ji ne verjame. Agonija dekleta se nadaljuje, pade celo na kolena pred možema postave, a sta ta neomajna: "Gremo na postajo!"

Na tej točki ji priskoči na pomoč neka Indijka, ki policista pomiri s svojo osebno izkaznico. Nadaljevanje si lahko ogledate v priloženem videu, sami pa lahko presodite, v kakšni luči so prikazani Slovenci.
Predvsem ljubezenska zgodba
Serijo Svathi Činukulu (v prevodu Sladke kaplje dežja), ki jo je režiser Jagarlamudi Radha Krišna 15 dni snemal v Sloveniji, sicer vsak dan vrti indijski kanal ETV, ogled pa je mogoč tudi prek spleta. Serija naj bi sicer trajala tri leta.

Zgodba, ki se začne v Sloveniji, je sicer zastavljena pozitivno: mlad indijski par se spozna v Sloveniji in se tu zaljubi. Največ kadrov je bilo posnetih v Ljubljani in na Bledu.