Zmagovalni razred z OŠ dr. Franja Žgeča Dornava. Foto: MMC RTV SLO
Zmagovalni razred z OŠ dr. Franja Žgeča Dornava. Foto: MMC RTV SLO
Voditeljici Tadeja in Špela. Foto: MMC RTV SLO
Mladi novinarji v družbi zasedbe In&Out. Foto: MMC RTV SLO

Med dvanajstimi osnovnimi šolami je zmagala OŠ dr. Franja Žgeča Dornava, ki je zbrala največ točk glasovalcev in strokovne žirije, zato si bo njihov novinarski razred za nagrado čez dva tedna ogledal Pariz. Drugo mesto je zasedla OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, ki ni ostala praznih rok, saj se bodo peljali na izlet z ladjico s prozornim dnom po Piranskem zalivu. Tretje mesto je pripadlo OŠ Naklo. Njihovi mladi novinarji bodo za Radio Hudo! poročali z Bleda, kjer jih za nagrado čaka vožnja s pletno. Tudi četrtouvrščeni novinarski razred z OŠ Pirniče je dobil tolažilno nagrado: podirali bodo keglje na bovlingstezi.

Vzdušje v studiu je bilo mladostno razposajeno, ozračje pa ves čas razgreto, saj je 180 osnovnošolcev, ki so v letošnjem šolskem letu sodelovali na novinarskih delavnicah, nestrpno čakalo razglasitev zmagovalca. Voditeljici prireditve Tadeja Bizilj in Špela Šebenik sta dobri znanki mladih novinarjev, saj sta vse šolsko leto bedeli nad njimi. Naučili sta jih uporabljati snemalnike za snemanje anket, reportaž in intervjujev, dajali sta jim nasvete, kako pripraviti zanimiv radijski prispevek, z njimi sta tudi sedeli v studiu in na terenu ter jih spodbujali, ko so prvič v živo vodili oddajo Radio Hudo!. Še dodatno pa so temperaturo dvigovali člani glasbene skupine In&Out, ki je pred novim razpisom za poletni videospot v studiu postavila tudi kamere, nad katerimi so bili navdušeni tudi njihovi mladi oboževalci.

Poleg osnovnošolcev iz Dornave, Oplotnice, Naklega in Pirnič so na novinarskih delavnicah Radia Hudo! v letošnjem šolskem letu sodelovali tudi učenci z OŠ Franceta Prešerna Maribor, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Brežice, OŠ Šalek Velenje, Slovenske gimnazije v Celovcu, OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, OŠ Šmihel Novo mesto in OŠ 8. talcev Logatec.

Vsak novinarski razred je v tem šolskem letu pripravil eno tematsko oddajo in tekmovalni posnetek. Zmagovalci z OŠ dr. Franja Žgeča iz Dornave, ki jih vodi učiteljica Majda Anzelc, so v tekmovalnem posnetku predstavili Malto, njihova oddaja Radio Hudo! pa je govorila o različnosti. Oddajo bodo na 1. programu Radia Slovenija vnovič predvajali v soboto, 8. 6., ob 9.05.

"Za prihodnost radia se ni treba bati," je na zaključni prireditvi novinarskih delavnic povedala odgovorna urednica 1. programa Radia Slovenija Darja Groznik, potem ko je navdušene mlade novinarje vprašala, ali si želijo, da bi tudi v prihodnjem šolskem letu nadaljevali delavnice, saj so v en glas zaklicali, da si tovrstnih delavnic želijo tudi v prihodnje. Ker je zanimanje med osnovnimi šolami veliko, bodo potekale tudi v prihodnjem šolskem letu. Osnovne šole se k sodelovanju lahko prijavijo na hudo@rtvslo.si.