Phoienix se je konec leta 2008
Phoienix se je konec leta 2008 "poslovil" od igranja. Odločil se je, da bo pevec hiphopa in rapa. Foto: EPA
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix letos v Benetkah - obrit, postrižen in shujšan. Foto: EPA

Pred dvema letoma, ko se je Phoenix ves zanemarjen in (na videz) omamljen od opojnih substanc pojavil v pogovorni oddaji Davida Lettermana, kjer je ves zmeden le stežka odgovarjal na vprašanja, se je ves svet začel spraševati: Kaj se dogaja s Joaquinom? Je tudi on padel v brezno mamil? Se mu je res zmešalo? Tisti redki, ki igralca bolje poznajo, so bili prepričani, da je v ozadju potegavščina.

Številni so bili prepričani, da se mu je zmešalo
Pozneje, ko se je izvedelo, da o dogajanju v Joaquinovem življenju njegov svak Casey Affleck (poročen je s Joaquinovo sestro Summer) snema dokumentarni film, so se ugibanja o resničnosti Phoenixove nenadne preobrazbe le še okrepila. Film I'm Still Here so sicer predstavili na beneškem filmskem festivalu, a tudi takrat ne Phoenix ne Affleck nista želela potrditi, da je bila vse skupaj le igra. Še več: Phoenix je celo prisegel, da je vse, kar lahko gledalci vidijo v dokumentarcu živa resnica. Pa čeprav tega nihče več ni verjel.

Zdaj je vse presenetil še Affleck, ki je v pogovoru za New York Times le priznal, da nič, kar je prikazano v filmu, ne kaže pravega Phoenixa. "To je bila res grozna predstava, predstava njegove kariere," je dejal režiser.

Joaquin kot zadrogiranec, ki želi biti raper
Film sicer prikazuje življenje igralca, ki se nenadoma odloči, da bo obrnil hrbet bleščečemu Hollywoodu in se posvetil novi karieri - rapu in hiphopu. Včasih zmeden, včasih zabaven, na trenutke otročji, nato pa paranoičen in celo nasilen - takšen je Phoenix v omenjenem dokumentarcu, ki ga kaže tudi, ko jemlje mamila, brska po spletu za prostitutkami (in nato, ko ga "obiščejo") in celo, ko bruha.

Affleck je priznal, da je vse od prve do zadnje minute filma lažno. Poudaril pa je, da Letterman za snemanje ni vedel. Phoenix bo sicer zgodbo končal približno tam, kjer jo je začel - prihodnji teden se bo znova pojavil v Lettermanovi oddaji.

Spodaj si lahko še enkrat ogledate izsek iz oddaje Davida Lettermana, ko je ta gostil Joaquina Phoenixa.