Žalost oboževalcev. Foto: Reuters
Žalost oboževalcev. Foto: Reuters

Navijači so pred Staples Centrom, dvorano, v kateri je Bryant s številkama 24 in 8 na dresu več kot dve desetletji igral za moštvo Los Angeles Lakers, v spomin polagali cvetje ter različne spominke in simbolične predmete.

Vse od smrti Bryanta so ulični umetniki na ducate zidov okrasili z njegovo podobo po vsem Los Angelesu. Po mestu so se ljudje tako zbirali tudi pred murali, in če so pred letom dni nosili predvsem košarkarske drese, so zdaj prišli že s potiskanimi majicami, puloverji, čepicami, supergami in seveda maskami, na katerih je bil upodobljen slavni športnik.

Številni navijači so se odpravili tudi na gričevnato pobočje Calabasasa, na kraj tragične nesreče, kamor so polagali cvetje in druge spominke.

Močan pečat je pustil tudi na Filipinih, kjer so eno od dvoran poimenovali House of Kobe (Kobejev dom) in jo okrasili z njegovimi podobami.

Kobejev dom na Filipinih. Foto: EPA
Kobejev dom na Filipinih. Foto: EPA

Bolečina ostaja

Takrat 41-letni Bryant, oče štirih deklet, njegova 13-letna hčerka Gianna in sopotniki so tragično umrli 26. januarja lani, ko je helikopter, ki jih je prevažal na tekmo hčerke, v gosti megli pri Calabasasu v bližini Los Angelesa treščil v hribovito področje.

Nacionalni urad za prometno varnost naj bi uradne rezultate preiskave smrtonosne nesreče objavil 9. februarja.

Zakaj je Kobejev helikopter poletel kljub obupnim vremenskim razmeram?

Njegova žena Vanessa Bryant je ob obletnici smrti na Instagramu objavila spominsko pismo hčerki Gianni, ki ga je prejela od njene najboljše prijateljice Aubrey, v katerem je med drugim pisalo: "Najbrž si to že slišala, ampak če bom kdaj mama, si želim, da bi moja hčerka postala natanko takšna, kot si ti."

Vanessa sama je dodala: "Hčerko in Kob-Koba pogrešam tako močno. Nikoli ne bom razumela, zakaj/kako se je taka tragedija lahko zgodila tako lepima, prijaznima in neverjetnima človeškima bitjema. Še vedno se ne zdi resnično."

Pokloni klubov in športnikov

Bryantov nekdanji moštveni kolega Španec Pau Gasol je bil med športniki, ki so se spomnili Bryanta. "Pogrešam te, hermano (brat) ... ne mine dan, da te ne bi bilo ob meni pri vsem, kar počnem," je zapisal Gasol.

Legenda LA Lakersov Earvin Magic Johnson je objavil fotografijo skupaj z Bryantom in zapisal: "Kobe bo vse življenje moj Lakers-brat." V klubu, v katerem je postal nesmrten, so se ga spomnili s črno-belo fotografijo, ko ravno na glavo poljublja hčerko Gianno, in zapisali: "Družina je za večno."

Tudi drugi losangeleški športni klubi so se spomnili obletnice njegove smrti. Igralci bejzbola Los Angeles Dodgers so, denimo, objavili fotografijo s stadiona, ki je bil okrašen z dresom s številko 24 v barvah LA Lakersov.

Nogometaši Los Angeles Galaxyja so prav tako objavili fotografijo Bryanta in njegove hčerke ter ob njej z njunima vzdevkoma zapisali: "Mamba in Mambacita za vedno."

Pri LA Lakersih se bodo uradno s slovesnostjo spomnili nekdanjega zvezdnika na tekmi proti Philadelphii. Prvi zvezdnik Jezernikov LeBron James je pretekli konec tedna dejal, da ima še vedno težave pri spopadanju s smrtjo ljubega prijatelja.

V nesreči helikopterja umrl Kobe Bryant

Tudi pri Dallas Mavericksih in Miami Heatu so se spomnili Bryanta. Pri Dallasu z objavo videoposnetka, ko sta si Kobe in njegova hčerka Gianna manj kot mesec dni pred tragično nesrečo skupaj ogledala tekmo teličkov in navijala tudi za Luko Dončića. Že med tekmo je Bryant takrat Dončiću namenil nekaj besed v slovenščini, po tekmi pa je veliki zvezdnik Jezernikov stopil do Ljubljančana in ga prosil še za spominsko fotografijo.

"Slišal sem, da nekdo govori slovensko. Vprašal sem se, pa kdo govori moj jezik. Nato sem se obrnil in videl Kobeja. Res sem bil presenečen," je takrat novinarjem po tekmi priznal Dončić, ki je spominsko objavo Dallasa sam pospremil s srčki. Prav tako Goran Dragić objavo Miamija.

Na Instagramu se je košarkarja s fotografijo Bryanta in Gianne spomnil tudi hokejski zvezdnik Anže Kopitar, ki igra v ligi NHL in v Los Angelesu nosi dres Kraljev.