Ko so ga policisti zalotili v vinjenem stanju, je pobesnel. Foto: Reuters
Ko so ga policisti zalotili v vinjenem stanju, je pobesnel. Foto: Reuters
Šerifov namestnik je izdal umazane podrobnosti o poteku aretacije. Foto: Reuters
Prizor iz filma Kristusov pasijon
Zadnje čase se Gibson veliko posveča verski tematiki. Foto: EPA
Zvezdnik avstralskega rodu je izjavil, da se že vso svojo odraslost spopada z alkoholizmom. Foto: EPA
Strasten kadilec
Pravi, da hitro postane odvisen - od česarkoli. Foto: EPA

Losangeleški šerifov namestnik, James Mee, ki je aretiral vinjenega Gibsona, je razkril več podrobnosti o aretaciji. Oskarjevec naj bi, ko so ga možje postave ustavili na pacifiški avtocesti in mu povedali, da ga bodo zaradi vožnje pod vplivom alkohola zadržali, pobesnel in začel nenadzorovano preklinjati in versko žaliti. Gibson naj bi večkrat ponovil: "Moje življenje je zj****no."

Upiral se je aretaciji
Namestnik šerifa je moral igralca in režiserja vkleniti, da ga je lahko spravil v avtomobil, saj se je zvezdnik filma Pobesneli Max upiral. Potem ko je bil Gibson končno v avtu, se je začel premetavati po sedežu. Meeju naj bi zagrozil: "Ti mamoj**ec. Zj***l te bom." V policijskem poročilu Mee navaja tudi: "Gibson mi je skoraj ves čas grozil ter govoril, da 'ima Malibu v lasti' in da bo zapravil ves svoj denar, da bi 'poravnal račune' z menoj."

Ostre protisemitske izjave gorečega katolika
Kot navaja poročilo, je Gibson nato izrekel številne protisemitske izjave: "Pof***ni Judje ... Judje so odgovorni za vse vojne na svetu." Potem naj bi Gibson, ki je znan kot goreč katolik, namestnika šerifa Meeja vprašal: "Ste vi Jud?" Ob prihodu na policijsko postajo je Gibson opazil neko narednico in se zadrl: "Kaj pa gledaš, sladka joškica?"

Zahteval telefonski pogovor
Gibson je kasneje zahteval, naj mu omogočijo telefonski pogovor, ker pa v govorilnici ni dobil povezave, je jezen vrgel slušalko proti telefonskemu aparatu. Policistom ni preostalo drugega, kot da Gibsona ponovno strpajo v pripor do streznitve.

Dve različici poročila o postopku aretacije
Namestnik šerifa Mee je napisal osem strani dolgo poročilo s podrobnostmi o Gibsonovem divjanju, vse skupaj je tudi komentiral. Narednik na dolžnosti pa je bil mnenja, da je poročilo napisano v preveč "razdraženem" tonu, vpletla sta se še poročnik in kapetan, v šerifovem uradu je ves čas zvonil telefon.

Meeju so po njegovih lastnih besedah ponavljali, da bodo Gibsonove izjave povzročile veliko "judovskega sovraštva" in da so razmere v Izraelu "že tako preveč razdražene". Gibson, ki je napisal, režiral in produciral Kristusov pasijon iz leta 2004, naj bi spodbujal "protijudovska nagnjenja", tako da so Meeju njegovi "branitelji" namigovali, naj napiše novo poročilo, v katerem je moral izpustiti Gibsonove sovražne izjave in obnašanje. To "očiščeno" poročilo naj bi na koncu končalo v medijih, Mee pa naj bi v dodatno poročilo, ki naj bi ostalo v sefu policijske postaje, dodal zamolčane informacije. Na koncu je izjava šerifovega predstavnika zvenela takole: "Ob aretaciji ni bilo incidentov."

V petek zvečer pa so iz šerifovega urada najavili, da bodo objavili popolno poročilo, ki bo vsebovalo vsa dejstva in dokaze. Poudarili so, da osumljencu niso dajali potuhe in da bo sodišče izvedelo za vsa dejstva.

Mel se je pokesal za svoje grehe
Gibson pa je v soboto v javnost poslal naslednjo izjavo: "Potem ko sem v četrtek zvečer užival alkohol, sem naredil več stvari, ki so bile napačne in ki se jih sramujem. Vozil sem avto, ko ga na bi smel, in ustavili so me losangeleški policisti. Uradnik, ki me je aretiral, je zgolj opravljal svoje delo in srečen sem, da so me ustavili, preden sem povzročil poškodbo kakšnega drugega človeka. Med aretacijo sem se obnašal kot popolnoma nenadzorovan človek in izrekel sem stvari, v katere ne verjamem in so vredne prezira. Globoko se sramujem vsega, kar sem rekel. Ob tej priložnosti bi se rad opravičil tudi policistom, ki so bili priča mojemu srditemu vedenju. Od nekdaj so v moji skupnosti skrbeli zame in so me najverjetneje rešili pred samim seboj. S svojim vedenjem sem osramotil sebe in svojo družino, zato mi je resnično žal. Z alkoholizmom se borim že vso svojo odraslost in globoko obžalujem svoj grozljivi vnovični spodrsljaj. Opravičujem se za svoje nespodobno vedenje v vinjenem stanju, za svoje ponovno ozdravljenje pa sem že ukrepal."