Buick lacrosse je narejen na novi platformi, vanj pa bodo vgrajevali 3,6-litrski V6-motor z 227 kilovatov moči. Foto: Buick
Buick lacrosse je narejen na novi platformi, vanj pa bodo vgrajevali 3,6-litrski V6-motor z 227 kilovatov moči. Foto: Buick

Buick, sestrska znamka Opla iz ZDA, je na nedavnem avtomobilskem salonu v Los Angelesu premierno razkril novi model lacrosse. Pri nemški avtomobilistični reviji Auto Bild se sprašujejo, ali se obeta tudi prihod nove opel omege.
Opel insignia je sorodnik chevroleta malibuja in buicka regala, zato je na mestu vprašanje, ali bodo v primeru buicka lacrosse novega avtomobila deležni tudi pri Oplu. V Rüsselsheimu so omego upokojili leta 2003, potem ko so jo izdelovali od leta 1986 naprej. Opel je proizvedel dve generaciji omege, prva se je poslovila leta 1993, leta 1987 pa jo je žirija izbora za evropski avto leta nagradila z najvišjim priznanjem. Po svetu so prodajali več različic omege, v ZDA kot cadillac catero, v Veliki Britaniji kot vauxhall omega in v Južnoafriški republiki kot chevrolet omega.
Šefinja General Motorsa Mary Barra je na zadnjem avtomobilskem salonu v Frankfurtu na Oplovi novinarski konferenci zbranim novinarjem napovedala, da bodo pri Oplu od leta 2016 do leta 2020 predstavili 29 novih ali prenovljenih modelov. Za prihodnje leto je kot popolnoma nov model napovedana zgolj karavanska različica nove opel astre sports tourer. Pri Oplu Slovenija so nam na vprašanje, ali je buick lacrosse napoved za novega opla omego, dejali, da prihodnjih načrtov podjetja ne komentirajo.
Šestvaljnik in osemstopenjski samodejni menjalnik
Navdih za limuzinski buick lacrosse, predstavljen v Kaliforniji kot konkurent lexusu ES 350, so oblikovalci našli v Buickovem konceptu avenir, ki so ga pokazali na zadnjem avtomobilskem slaonu v Detroitu. Nova oblika motorne maske je narejena po vzoru na wildcat II koncept iz leta 1954, napovedali pa so, da bodo to oblikovalsko rešitev uporabili na vseh svojih modelih od leta 2018 naprej. Novi lacrosse je narejen na GM E2XX platformi, kar je omogočilo, da je za 136 kilogramov lažji in trdnejši kot njegov predhodnik. Pravijo, da je bolj dinamična tudi vozna izkušnja.
Standardno bodo v vozilo vgrajevali 3,6-litrski V6-motor z 227 kilovati moči, ki bo sodeloval z novim osemstopenjskim menjalnikom. Opcijsko bo na voljo tudi pogon na vsa štiri kolesa.