Fiesta je dolgoletna Fordova uspešnica, ki je dokaj dobro znana tudi na slovenskem trgu. Foto: M. Kr.
Fiesta je dolgoletna Fordova uspešnica, ki je dokaj dobro znana tudi na slovenskem trgu. Foto: M. Kr.

Modelu, ki je na trgu že od leta 1976, je uspelo prepričati približno 15 milijonov kupcev na 80 trgih po svetu. Dolgoletna tradicija pa pomeni tudi nabiranje izkušenj za izdelovalca, ki z novo generacijo ponuja sodobno zasnovan avtomobil v posodobljeni embalaži in z veliko napredne tehnologije, s katero dohiteva ali celo prehiteva nekatere neposredne tekmece.

Avtomobil, ki s skoraj štirimi metri dolžine ne spada med najmanjše mestne malčke, namreč med drugim ponuja sistem za preprečevanje naleta, ki je najbolj dobrodošel prav v urbanih okoljih, podobno kot glasovno upravljanje multimedijskega sistema, da se lahko voznik ali voznica posveti vožnji. Zanimiva novost na evropskih trgih pa je tudi ključ mykey, ki ga je mogoče nastaviti za posameznega uporabnika, na primer mladega voznika, in mu določiti najvišjo dovoljeno hitrost, glasnost avdiosistema, delovanje zadnjega omogočiti le ob pripetih varnostnih pasovih in še podobne "vzgojne ukrepe", s katerimi se zmanjša tveganje za volanom.

Sicer pa fiesta ponuja pester nabor pogonskih agregatov, od že dobro preizkušenih iz prejšnjih generacij do tistih z najnovejšo tehnologijo ecoboost. Pestrost pri Fordu utemeljujejo s tem, da želijo ponuditi ustrezno izbiro za različne generacije kupcev, saj kljub uradni primarni prodajni opredelitvi ciljne skupine na mlajše kupce med 20. in 30. letom računajo tudi na številne druge - tiste, pri katerih je fiesta drugi avtomobil v družini, navsezadnje pa je lahko, še posebej v petvratni karoserijski izvedbi, fiesta tudi edini družinski avtomobil, saj ponuja kar nekaj prostora na zadnji klopi in za njo še 290 litrov prostornine prtljažnika.

Na slovenskem trgu je treba za najcenejšo fiesto v trivratni izvedbi in motorjem 1,25 z močjo 60 kilovatov (82 KM) ter opremo trend odšteti 9.920 evrov, za dodaten par vrat pa je treba prišteti še 300 evrov.