Micra je bil prvi mestni avtomobil japonskega proizvajalca Nissana. Foto: Nissan
Micra je bil prvi mestni avtomobil japonskega proizvajalca Nissana. Foto: Nissan

Pisalo se je leto 1983, ko je japonski proizvajalec predstavil svoj avto za mestno vožnjo, "škatlico" z imenom micra, ki je (za)slovel po svoji preprostosti in lahkotnosti vožnje.

Po šestih letih od predstavitve je (sprva le) trivratni model dobil še petvratno različico in posodobljen 1,2-litrski motor.
Leta 1992 je na ceste zapeljal drugi rod micre, ki je bil v primerjavi s predhodnikom oblikovan bolj zaobljeno. Micri druge generacije, ki so jo sicer proizvajali v Evropi, pa je leta 1993 pripadel tudi laskavi naziv Evropski avto leta. To je bil prvi avtomobil katerega koli japonskega proizvajalca s tem nazivom.

Sodelovanje z Renaultom
Desetletje pozneje, leta 2002, pa je luč sveta ugledala še micra tretje generacije, ki je bila plod sodelovanja z Renaultom, s katerim se je nissan povezal tri leta prej. Ta micra je oblikovno presenetila z združitvijo modernega in retro sloga, kar je bil bržkone glavni razlog za dobro prodajo. Prodajo je morda pospešilo tudi dejstvo, da je oglasne spote režiral sam David Lynch.

Zadnja generacija micre je svojo posodobitev doživela pred tremi leti, ko je Nissan predstavil še micro C+C, kupejevsko in kabrio različico.

J. S.