Tudi tatovi so se modernizirali in uporabljajo elektroniko za pomoč pri »vlomih« v avtomobile. Foto: Ford
Tudi tatovi so se modernizirali in uporabljajo elektroniko za pomoč pri »vlomih« v avtomobile. Foto: Ford
Daljinsko odklepanje in zaklepanje
Ford je eden izmed tistih izdelovalcev, ki zagotavlja, da sistem zaklepanja ni občutljiv na motenje. Foto: Ford

V teh dneh je na parkiriščih velikih nakupovalnih središč pogost prizor, ko ljudje v avtomobil odločijo nakupovalne vrečke in odidejo naprej po nakupih.

Tehnološko naprednejši tatovi trenutek med zaklepanjem vozila na daljavo izkoristijo in zmotijo signal ključa, kar pomeni, da vozilo ostane dejansko odklenjeno in je »vlom« toliko lažji. Pri tem početju tatovi uporabljajo različne naprave, od bolj izpopolnjenih, do tako preprostih, kot je na primer daljinski upravljalec zvonca vhodnih vrat.

Uspešnost početja zmikavtov pa je odvisna tako od pozornosti lastnika vozila, ki bi moral preventivno vedno preveriti, ali je vozilo zaklenil, kot tudi od samega sistema zaklepanja. Ranljivost sistemov namreč nikakor ni enotna, ampak v veliki meri odvisna od znamke in celo modela vozila.

Sistem ne sme biti občutljiv za motenje
Pri Fordu so se v teh dneh pohvalili, da imajo vsi njihovi modeli v ponudbi vgrajen sistem, ki zazna morebitno motenje signala oziroma samodejno preveri uspešnost zaklepanja vozila. Če je bil prvi poskus moten in neuspešen, sistem daljinskega centralnega zaklepanja spremeni frekvenco in opravi svoje delo.

Sistem so v Fordovem oddelku za zaščito vozil v britanskem Duntonu razvili v sodelovanju z britansko policijo, s katero tudi sicer redno sodelujejo na področju spremljanja kriminalnih trendov.

Pri tem je zanimivo, da se kljub pojavu čedalje bolj izpopolnjenih pristopov ne zmanjšuje delež klasike »razbij in zagrabi«, kar pomeni krajo predmetov iz avtomobilov skozi okno, na katerem so razbili steklo. Takšnih dejanj sicer ni mogoče preprečiti, je pa marsikoga že odgnal ali pa vsaj opozoril na zmikavta glasen alarm vozil z nameščenim prostorskim alarmnim sistemom.